Index Vakbarát Hírportál

Újabb rakétakísérleteket hajtott végre Észak-Korea

2023. szeptember 2., szombat 06:54

Észak-Korea több cirkáló rakétát lőtt ki szombat hajnalban a Kína és a Koreai-félsziget között található Sárga-tenger felé – jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

Az MTI híradása szerint a dél-koreai és az amerikai hírszerzési hatóságok elemzik a kilövések részleteit, Dél-Korea az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve szilárd katonai készenlétet tart fenn.

A szombati kilövésekre két nappal azután került sor, hogy az amerikai és dél-koreai hadsereg befejezte 11 napos közös hadgyakorlatát, amit Észak-Korea az invázió próbájának tekint. A washingtoni és szöuli tisztviselők szerint a gyakorlat védekező jellegű volt.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsongun észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll.

Legutóbb csütörtökön érkezett hír arról, hogy Észak-Korea két ballisztikus rakétát is kilőtt az azt megelőző napon a közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat miatt. Az indoklás szerint a művelet célja az volt, hogy „felkészítse a vezérkart és az egész hadsereget a háborúra”.

Rovatok