Index Vakbarát Hírportál

Újabb vészjósló jelentést készítettek a klímaváltozásról

2023. szeptember 2., szombat 09:25

A legmelegebb telet mérték Ausztráliában 1910, vagyis a hivatalos adatrögzítés kezdete óta – közölte pénteken az ausztrál meteorológiai szolgálat (ABM).

Simon Grainger, az ABM fő klimatológusa kifejtette, hogy az augusztusban mért 16,75 fokos átlaghőmérséklet minimálisan ugyan, de meghaladta az 1996-ban mért rekordot, továbbá idén regisztrálták a valaha mért második legmagasabb csúcshőmérsékletet és a valaha mért legmagasabb minimum-hőmérsékleteket Ausztráliában – adta hírül az MTI.

A magas téli hőmérséklet a La Nina éghajlati jelenség miatt alakult ki, amely az utóbbi években egyre melegebb teleket, valamint egyre hűvösebb és csapadékosabb nyarakat eredményezett Ausztrália nagy részén.

Az ausztrál kutatók több alkalommal felhívták a figyelmet arra, hogy

a klímaváltozás növeli a természeti katasztrófák, a bozót- és erdőtüzek, valamint az árvizek és a ciklonok kialakulásának esélyeit. 

Arra is figyelmeztettek, hogy az utóbbi, csapadékosabb nyarak után jövőre már egy jóval szárazabb nyár jöhet Ausztráliában. A 2023-as év szélsebességi rekordokat is hozott Ausztráliában: egyes széllökések sebessége elérte az óránkénti 289 kilométert, a kontinens északnyugati részén pedig egy heves trópusi ciklon okozott károkat.   

Rekordmeleg volt az idei augusztus Indiában

Az indiai meteorológia szolgálat szintén arról számolt be pénteken hogy 1901, a hivatalos mérések kezdete óta a valaha volt legmelegebb augusztuson vannak túl az ázsiai országban.   

A közlemény szerint ennek az az oka, hogy a nyári monszunidőszak a megszokottnál jóval kevesebb esővel járt, így a levegő is jobban felforrósodott.   

Az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus adatai szerint 2023 júliusa volt a világon a valaha mért legmelegebb hónap a Föld történetében, miután a világ számos pontját egy időben sújtották a rendkívüli meleghullámok és tűzvészek.

Rovatok