Index Vakbarát Hírportál

Szimulált atomtámadást hajtott végre Észak-Korea

2023. szeptember 3., vasárnap 09:55

Újabb rakétakísérleteket hajtott végre Észak-Korea. A Kim Dzsongun vezette diktatúra az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatára hivatkozva erősíti nukleáris fegyverkezését.

Szimulált „taktikai atomtámadási” hadgyakorlatot tartott szombaton Észak-Korea, amelynek során két nagy hatótávolságú cirkáló rakétát is kilőttek – írja a CNN a KCNA észak-koreai állami hírügynökségre hivatkozva.

A gyakorlatra helyi idő szerint szombat hajnalban került sor abból a célból, hogy

figyelmeztessék ellenségeiket: Észak-Korea készen áll egy nukleáris háborúra, miközben Phenjan katonai elrettentő erejének megerősítésén dolgozik Washingtonnal és Szöullal szemben.

A két, nem valódi nukleáris robbanófejjel ellátott cirkáló rakétát a Kína és a Koreai-félsziget között fekvő Sárga-tenger felé lőtték ki; a rakéták mintegy 1500 kilométert tettek meg az előre rögzített 150 méteres magasságban – fogalmazott a phenjani hírügynökség, megerősítve az előző napi dél-koreai jelentéseket.

Szintén a KCNA számolt be arról, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető látogatást tett az északi Pukdzsung gépgyártó komplexumban, amely tengeri hajómotorokat és lőszert gyárt az észak-koreai haditengerészet számára.

Észak-Kora idén igencsak meghajtja rakétáit, a mostani kísérletekkel már 18-nál tart ebben az évben, miközben 2021-ben nyolc, 2020-ban pedig mindössze négy kísérletet hajtottak végre.

Az USA és Dél-Korea csak védekeztek

A szombati kilövésekre két nappal azután került sor, hogy az amerikai és dél-koreai hadsereg befejezte 11 napos, a többi között B–1B bombázókkal végrehajtott, „Uldzsi Szabadság Pajzsa” (UFS) elnevezésű közös hadgyakorlatát, amit Észak-Korea az invázió próbájának tekint.

„Az Egyesült Államok és a Koreai Köztársaság gengszterei meggondolatlansága és veszélyessége példátlan a történelemben” – utalt a KCNA a két ország közös gyakorlatára.

Washingtoni és szöuli tisztviselők szerint a gyakorlat védekező jellegű volt.

Rovatok