Index Vakbarát Hírportál

Bloomberg: Az új ukrán nagykövet feladata az lesz, hogy gyengítse Orbán Viktor narratíváját

2023. szeptember 3., vasárnap 15:43

Ukrajna Sándor Fegyirt nevezte ki nagykövetnek Magyarországra, mivel reméli, hogy a magyar származású nagykövet javíthatja az ukrán–magyar kapcsolatokat. Sándor Fegyirnek nincs korábbi diplomáciai tapasztalata, a háború előtt egyetemi professzorként dolgozott, de önként jelentkezett a gyalogsághoz ugyanazon a napon, amikor Oroszország tavaly februárban megszállta Ukrajnát.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kijev Sándor Fegyirt nevezte ki nagykövetnek Magyarországra.

Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Regionális Tanács elnöke szerint Sándor Fegyir a legalkalmasabb jelenleg a nagyköveti pozícióra, mert kiválóan érti a határon túli magyarság viszonyait és azokat a problémákat, amelyek a mai orosz–ukrán kapcsolatokban a legjelentősebbek.

Ennek egyik oka, hogy Sándor Fegyir részben magyar származású, és olyan régióban él, ahol sok, szintén magyar származású és magyarul beszélő ukrán él. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is azon a véleményen van, hogy ezek a gyökerek segíthetnek megtörni a magyarok Ukrajnával szembeni ellenérzését, amelyet, mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök kormányának oroszbarát üzenetei erősítettek – írja a Bloomberg.

Soha nem gondoltam volna, hogy a karrierem ilyen fordulatot vesz

– mondta Sándor Fegyir, akinek nincs korábbi diplomáciai tapasztalata, a háború előtt egyetemi professzorként dolgozott.

A lap arról is beszámolt, hogy

sok kihívást tartogat majd a munka Sándor Fegyirnek, elsősorban az lesz a feladata, hogy gyengítse Orbán narratíváját,

mivel a magyar miniszterelnök azt hangoztatja, hogy a Nyugatnak alkut kellene kötnie Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aminek értelmében Moszkva megtarthatná a Krím félszigetet, és megtagadná Ukrajnától a NATO-tagságot.

Fegyir elmondta, hogy Zelenszkij csapata megkereste őt, miután két másik katonával együtt megjelent egy rövid klipben, amelyben magyar és ukrán zászlókat tartottak a megszállt Ambarne város felszabadítása után.

Az új nagykövet önként jelentkezett a gyalogsághoz ugyanazon a napon, amikor Oroszország tavaly februárban megszállta Ukrajnát.

Két fiú és két lány apjaként lemondott a három vagy több gyermeket nevelő férfiaknak járó mentességről.

Fejleszteni szeretné a magyar nyelvtudását is, ami, mint elismeri, alapfokú. Egyik terve, hogy ukrán kulturális központot nyit Budapesten, de előbb még el kell foglalnia a posztját.

A megbízólevelét hónapokig tartó késedelem után hagyták jóvá. Egy budapesti kormánypárti politikus máris megkérdőjelezte Fegyir magyar identitását.

Rovatok