Index Vakbarát Hírportál

Pusztító tájfun tombolt Tajvanon, több ezer embert kellett evakuálni

2023. szeptember 3., vasárnap 07:54

Csaknem 3000 embert evakuáltak és belföldi légijáratokat töröltek Tajvanon a sziget délkeleti részén tomboló, heves esőzéssel és orkánszerű széllökésekkel járó Haikui tájfun miatt.

Az előrejelzések szerint a ciklon a sziget gyéren lakott hegyvidéki részét helyi idő szerint vasárnap délután érheti el. A térség településein bezárták az iskolákat, és a munkáltatók szabadnapot adtak minden dolgozónak.

Caj Jing-ven tajvani elnök a katasztrófavédelem munkatársaival szervezett megbeszélésen hangsúlyozta, 

négy éve ez az első tájfun, amely partot érve átvonul a sziget központi, hegyvidéki szakaszán.

Az elnöki hivatal közleménye szerint nem tanácsos a hegyekbe vagy a tengerpartra menni, halászni vagy vízi sportokat űzni.

A Haikui sokkal gyengébb ciklon, mint a Hongkongot és Kuangtung dél-kínai tartományt szombaton elért Saola tájfun. A Haikui 1-es vagy 2-es kategóriájú tájfun lesz partot érésekor – a Tropical Storm Risk adatai szerint.

Tajvan két nagy belföldi légitársasága, az UNI Air és a Mandarin Airlines valamennyi vasárnapi járatát törölte, és a környező szigeteket érintő kompjáratokat is felfüggesztették. A nemzetközi légi járatok közül csak 37-et kellett törölni vasárnap a polgári légi irányítás (CAA) információi szerint.

Az előrejelzések szerint a sziget feletti átvonulását követően a Haikui tájfun a Tajvani-szoroson keresztül éri el Kína partjait.

Rovatok