Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz kilós medvét gázoltak halálra Erdélyben

2023. szeptember 4., hétfő 21:12

Medvét gázoltak halálra hétfőn a romániai A3-as autópálya Kolozsvárt elkerülő erdélyi szakaszán, személyi sérülés nem történt.

A baleset hajnali 4 óra körül történt, a 42-es kilométerszelvénynél, a Gyalu és Torda közötti hegyvidéki szakaszon, amikor a sztráda területére behatolt vadállat egy pótkocsis teherautó elé került. A járművet vezető 43 éves brassói sofőr féktávolságon belül vette észre az állatot, és nem tudta elkerülni a gázolást – közölte a Cluj24.ro hírportál a Kolozs megyei rendőrség tájékoztatása alapján.

Az MTI által szemlézett cikk szerint az úttesten fekvő medvének egy személygépkocsi is nekiment.

Az állat elpusztult, a járművekben jelentős kár keletkezett.

A járművezetőket megszondáztatták: egyikük sem állt alkoholos befolyás alatt. Az állat tetemét a Kolozs megyei környezetvédelmi őrség elszállította. A balesetet szenvedett medvéről készült videóról egy megrázó felvételt is megosztottak.

Romániában nem először fordult elő, hogy autópályán gázoltak medvét. Négy éve az A1-es, dél-erdélyi autópályán a Szeben megyei Ecsellő (Aciliu) térségében történt medvegázolás alkalmával négy személy könnyebb sérülést szenvedett, két gyermek pánikrohamot kapott, négy jármű pedig megrongálódott. Öt éve három medvét gázoltak el gépkocsik az A1-es autópálya ugyanazon szakaszán.

Túlszaporodott a medveállomány 

Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter szerint Romániában az utóbbi hét évben ötvenszeresére nőtt a medvék okozta károk száma és ötszázszorosára az értékük.

A környezetvédelmi tárca korábban évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, de 2016-ban a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány betiltotta a populációszabályozó medvevadászatot, és az állomány elszaporodott, a lakott területekre egyre gyakrabban belátogató nagyvadak pedig számos esetben okoztak személyi sérülést és anyagi kárt.

Míg korábban hét megyéből érkeztek medvekárokról szóló jelentések, tavaly már 23 megye volt érintett – közölte néhány hete az RMDSZ Hargita megyei szenátora.

Rovatok