Index Vakbarát Hírportál

Putyin olyan lépésre szánta el magát, ami még az Egyesült Államokat is megrémítette

2023. szeptember 5., kedd 07:26

Kim Dzsongun észak-koreai vezető még ebben a hónapban Oroszországba utazhat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A megbeszélés fő témáját a fegyvereladások képezhetik, ez pedig akár döntő befolyással bírhat az orosz–ukrán háború kimenetelére, ami szorongással tölti el a Fehér Ház képviselőit Washingtonban.

Mint arról hétfő este hírt adtunk a The New York Times nyomán, a találkozó célja az lenne, hogy megvitassák annak lehetőségét, hogy Oroszországnak több fegyvert szállítsanak az ukrajnai háborúhoz és más katonai együttműködésről tárgyaljanak.

A tervezett találkozó pontos helyszíne egyelőre még nem ismert, de az ügyre rálátó források szerint Kim Dzsongun – valószínűleg páncélvonaton – az Oroszország csendes-óceáni partvidékén fekvő Vlagyivosztokba utazna, hogy találkozzon az orosz elnökkel.

A cikk szerint az orosz elnök számára előnyt jelentene, ha Kim Dzsongun tüzérségi lövedékeket és páncéltörő rakétákat küldene Oroszországnak, az észak-koreai vezető pedig ezért cserébe fejlett technológia biztosítását kérné a műholdak és nukleáris meghajtású tengeralattjárók számára. Emellett sokak szerint élelmiszersegélyt is kérne az orosz elnöktől.

A lehetséges találkozóra azt követően kerülhet sor, hogy a Fehér Ház új információk birtokában közölte, a két ország közötti fegyverkezési tárgyalások „aktívan haladnak előre”.

Egyre szorosabb a kötelék Moszkva és Phenjan között

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nemrégiben azért utazott Észak-Koreába, hogy meggyőzze Phenjant, adjon el tüzérségi lőszert Oroszországnak.

A találkozón bemutatott fegyverek között szerepelt a Hwasong is, amelyről úgy vélik, hogy az ázsiai ország első szilárd hajtóanyagot használó interkontinentális ballisztikus rakétája.

Putyin és Kim Dzsongun az orosz védelmi miniszter látogatása után ígéretet tettek a kétoldalú együttműködés fokozására. Arra kérjük Észak-Koreát, hagyjon fel az Oroszországgal folytatott fegyverkezési tárgyalásokkal, és tartsa be Phenjan nyilvános kötelezettségvállalását, miszerint nem szállít vagy ad el fegyvereket az oroszoknak. Az Egyesült Államok azonnali lépéseket tesz, amennyiben Észak-Korea mégis fegyvereket szállít Moszkvának

– figyelmeztetett Kirby.

Washington attól is tart, hogy Oroszország a jövőben fegyvereket szállíthat Észak-Koreának, amikor Phenjan leginkább rászorulna azokra.

Még ennél is aggasztóbb, hogy Kim Dzsongun olyan tudás birtokába juthat az oroszok révén, aminek segítségével áttörést érhet el a nukleáris fegyverprogramjában.

A két vezető legutóbb 2019 áprilisában találkozott, a BBC szerint nagyon valószínű, hogy Kim Dzsongun azóta egyszer sem hagyta el Észak-Korea területét.

A találkozó után Putyin azt mondta, hogy Phenjannak „biztonsági garanciákra” lenne szüksége ahhoz, hogy felhagyjon atomprogramjával.

Az Index kedden is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb eseményeit. Percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja.

Rovatok