Index Vakbarát Hírportál

Huszonkét év börtönt kapott a Capitolium ostromának egyik fő szervezője

2023. szeptember 6., szerda 06:46

Huszonkét év börtönre ítélték a 2021. január 6-i washingtoni zavargások egyik irányítójának tartott Enrique Tarriót kedden az amerikai fővárosban.

A Proud Boys radikális szervezet korábbi első számú vezetőjére kimondott ítélet a legsúlyosabb a Capitolium ostromával kapcsolatban kiszabottak közül. Az ítélethirdetés előtt a férfi elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért a rendőrségtől, a bírótól pedig könyörületet kért – írta az MTI.

Enrique Tarrio 2021. január 6-án nem tartózkodott Washingtonban, az ügyészség a bírósági eljárás során ugyanakkor igazolni tudta, hogy ennek ellenére ő volt az események egyik mozgatója.

Tarriót és három társát májusban államellenes szervezkedésben találta bűnösnek az esküdtszék. A polgárháború időszakából származó összeesküvés-tényállást rendkívül ritkán alkalmazzák az amerikai igazságszolgáltatásban.

A Proud Boys három másik vezetőjére, Ethan Nordeanre, Joseph Biggsre és Zachary Rehlre a bíró múlt héten 18, 17 és 17 év büntetést szabott ki, súlyosbító tényezőként terrorcselekményt is figyelembe véve. Egy ötödik vádlott, Dominic Pezzolla, akit az államellenes szervezkedés vádja alól felmentettek, erőszakos cselekményekért 10 év börtönt kapott.

Az ügyészség a kiszabottnál jóval súlyosabb büntetést kért:

Tarrio, Nordean és Biggs esetében is 33 évet tartott indokoltnak.

A január 6-i eseményekkel összefüggésben az eddigi legsúlyosabb börtönbüntetést egy másik szélsőséges szervezet, az Oath Keepers korábbi vezetőjére, Stewart Rhodesra szabta ki a bíróság, akinek 18 évet kell börtönben töltenie.

Az erőszakos tüntetéssel és zavargásokkal összefüggésben összesen mintegy 1100 ember ellen emeltek szövetségi bűncselekmények miatt vádat, eddig 600 esetben született ítélet, és többen hatósági őrizetben várják büntetőeljárásuk lezárását és az ítéletet.

Két éve történt az ostrom

Az amerikai törvényhozás épületét 2021. január 6-án ostromolták meg Trump hívei az akkori elnök gyújtó hatású beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni.

KAPCSOLÓDÓ
A Capitolium ostroma: halottak, csőbombák, szükségállapot

A Capitolium ostroma: halottak, csőbombák, szükségállapot

Halálesetek, robbanószerkezetek, összecsapások árnyékolták be Biden győzelmének kongresszusi ratifikációját.

Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr is. Donald Trump sohasem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták. Steve Bannont azzal gyanúsítják, hogy előre tudott a megmozdulások tervéről, amelyek erőszakba torkollottak.

Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánymenedzsere volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök 2017 nyarán bocsátotta el.

Rovatok