Index Vakbarát Hírportál

Lépett a TikTok, ennek örülhetnek az európai felhasználók

2023. szeptember 6., szerda 15:34

A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás megkezdte európai felhasználói adatainak áttelepítését a régóta ígért írországi központjába. Mint írták, az adatok áttelepítése várhatóan 2024-ben fejeződik be. A TikTok közölte, hogy egy norvégiai központ elindításán is dolgoznak.

A TikTok bejelentette, új, európai központjuk végre elindult, a cég mostantól ellenőrizni fogja az adatkezelés folyamatait, valamint kiemelten foglalkozik annak védelmével is.

A TikTok ezentúl figyelemmel kíséri az adatfolyamot, független ellenőrzést végez, és szükség esetén jelentést tesz, ha rendellenességet tapasztal.

A TikTok szerint 

a vállalat figyelni fogja a központba érkező és onnan kiáramló adatokat, így biztosítani tudja, hogy az alkalmazottak ne élhessenek vissza a felhasználók személyes adataival.

A vállalat először 2020-ban ígérte meg, hogy európai adatközpontokat állít fel, amelyek indulását 2022-re prognosztizálták. A központ indítása azonban egyre sürgetőbbé vált, miután világszerte adatvédelmi aggályok merültek fel a céggel kapcsolatban – írta az engadget.com.

Mint írtuk, a központ a TikTok elleni globális fellépés Indiában kezdődött 2020-ban. A videómegosztó a Kínával közös határon történt halálos összecsapások után került fel a tiltott alkalmazások listájára, Újdelhi akkor arra hivatkozott, hogy szuverenitását védi. Ugyanabban az évben Donald Trump volt amerikai elnök azzal vádolta meg a TikTokot, hogy Peking kémkedésre használja.

A TikTok elismerte, hogy anyavállalata, a ByteDance Kínában dolgozó alkalmazottai hozzáfértek az amerikai fiókinformációkhoz, de mindig is tagadta, hogy átadta volna az adatokat a hatóságoknak.

Idén márciusban az Európai Bizottság és az Európai Parlament is megtiltotta az alkalmazás használatát munkatársainak. Az EU adatbiztonsággal kapcsolatos aggályokra hivatkozott. Az európai példát számos ország követte, többek között Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy teljesen kitiltja az alkalmazást az országból, ha az nem szakít a kínai tulajdonosi háttérrel.

Rovatok