Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban is letiltják a TikTokot a kormányzati eszközökről

2023. augusztus 17., csütörtök 20:49

Biztonsági fenyegetés miatt elérhetetlenné teszik a TikTokot New York város kormányzati eszközein. A tiltást azonnal életbe léptetik.

Letiltja a TikTok használatát a kormányzati eszközökön New York város vezetősége – közölte a The Verge.

A város tisztviselői egy szerdán kiadott irányelvben megállapították, hogy a TikTok „biztonsági fenyegetést jelent”. A tiltást azonnal életbe léptetik, így a város dolgozói nem tölthetik le vagy használhatják az alkalmazást, valamint a TikTok webhelyét is elérhetetlenné tették.

A döntésben hivatkoztak az Egyesült Államok korábban elfogadott jogszabályára, amelyben letiltották a TikTokot az amerikai kormányzati eszközökről. A törvényhozók országosan is betiltanák az alkalmazást. A kínai székhelyű ByteDance vállalat tulajdonában lévő TikTok betiltását egyre többen követelik.

Nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartják a TikTokot

Mint írtuk, egy lakossági felmérés alapján egyre többen gondolják úgy az Egyesült Államokban, hogy a TikTokot nemzetbiztonsági fenyegetésként kell kezelni. 

Az adatok alapján az amerikai felnőttek 59 százaléka látja veszélynek a TikTokot, de ez attól függően is változik, hogy valaki használja-e a szolgáltatást vagy sem. Összességében a felhasználók 42 százaléka lát valamilyen veszélyt a szolgáltatásban, azonban azoknak, akik nem használják, 65 százaléka aggódik.

A platform már most is tiltott a legtöbb szövetségi eszközön, ugyanis a tisztviselők tartanak tőle, hogy TikTok anyavállalata esetleg amerikai felhasználók adatait továbbítja a kínai kormánynak, vagy befolyásolja az algoritmusokat a Kína-barát propaganda terjesztése érdekében.

A TikTok többször is tagadta a kínai kormány befolyását, és számos lépést tett az amerikai politikusok megnyugtatására. Az amerikai adatokat belföldön tárolja, átláthatóságot biztosít a kódjával kapcsolatban, és elbocsátja az érzékeny adatokhoz jogosulatlanul hozzáférő munkatársakat. Ezek az intézkedések azonban nem sokat segítettek a kormány képviselőinek megnyugtatásában.

Rovatok