Index Vakbarát Hírportál

„Észak-Korea nukleáris programja fenyegetést jelent”

2023. szeptember 7., csütörtök 15:40

Észak-Korea atom- és rakétaprogramja potenciális fenyegetést jelent az indiai- és csendes-óceáni övezet biztonságára – jelentette ki Jun Szok Jol dél-koreai elnök csütörtökön a Jakartában zajló Kelet-ázsiai csúcsértekezleten.

Jun egyúttal és az ENSZ Phenjannal szembeni szankcióinak maradéktalan betartására szólított fel. A dél-koreai államfő az ENSZ BT vétójoggal rendelkező öt állandó tagjának „súlyos felelősségére” hívta fel a figyelmet a szankciókkal kapcsolatban, és további határozott lépéseket sürgetett. Arra is kitért, hogy el kell vágni az észak-koreai atom- és rakétaprogramhoz szükséges forrásokat, meg kell állítani az Phenjanból végrehajtott kiberbűnözést, akárcsak a munkaerőexportot. Emellett felhívta a figyelmet a rezsim emberi jogi visszaéléseire.    

Észak-Korea nukleáris és rakétafejlesztési programja súlyosan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatait, közvetlen kihívást jelent a világbékére, és olyan egzisztenciális fenyegetést jelent, amely a találkozón részt vevő összes nemzetre lesújthat.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban megerősítette: Oroszország ukrajnai háborúja a nemzetközi jog megsértését jelenti.

Veszélyben a status quo

Emlékeztetett júliusi kijevi útjára és az ott bemutatott szolidaritási és békekezdeményezésre. A dél-kínai-tengeri feszültségekkel kapcsolatban hangsúlyozta: Szöul nem fog eltűrni semmilyen, a status quo egyoldalú megváltoztatására irányuló törekvést.

Szerinte a kritikus tengeri sávban szabályokon alapuló tengeri rendet kell teremteni.

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, Kim Dzsongun észak-koreai vezető még ebben a hónapban Oroszországba utazhat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A megbeszélés fő témáját a fegyvereladások képezhetik, ez akár döntő befolyással bírhat az orosz–ukrán háború kimenetelére. A The New York Times szerint a találkozó célja az lenne, hogy megvitassák annak lehetőségét, hogy Oroszországnak több fegyvert szállítsanak az ukrajnai háborúhoz, és további katonai együttműködésről tárgyaljanak.

Rovatok