Index Vakbarát Hírportál

Ostrom Odesszánál, öngyilkos drónokkal támadt Moszkva

2023. szeptember 7., csütörtök 10:26

Szeptember 7-én éjjel az orosz hadsereg kamikazedrónokkal támadta meg Odesszát és a szumi régiót. Az ukrán légierő a 33 drónból 25-öt megsemmisített. Az elmúlt öt napban ez már a negyedik támadás volt, ami az Izmaili járás ellen indult.

Az ukrán fegyveres erők kora reggel arról számoltak be, hogy a 33, Oroszország által indított Shahed kamikaze- (öngyilkos) drónból 25-öt sikerült megsemmisíteniük – írja az ukrán 24tv. Orosz csapás érte Odessza régióban a polgári és kikötői infrastruktúrát, egy felvonót, egy közigazgatási épületet, emellett egy teherautó sofőrje is megsérült.

A dróntámadás Odessza mellett a szumi régiót is érintette. Az oroszok északi, délkeleti és déli irányból (Kurszk, Primorszk-Aktarszk és az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten lévő Csauda-fok) felől több csapásmérő dróncsoportot indítottak.

Oleh Kiper odesszai kormányzó szerint az orosz csapatok három órán át ostromolták az Odesszai területet kamikazedrónok segítségével. Az elmúlt öt napban ez már a negyedik támadás az Izmaili járás ellen – írja az Ukrajinszka Pravda.

Az ukrán légierő szerint a Shahedek Reni, Kilija és Izmail irányában haladtak. A települések lakóit arra kérték, hogy maradjanak az óvóhelyeken, és semmiképp se hagyják el azokat saját biztonságuk érdekében. Arra is figyelmeztettek, hogy a Belgorod-Dnyeszter térségben fennáll a támadás veszélye.

A Mash orosz hírportál egy videót is megosztott, amelyen az ukrán légvédelem munkája látható. 

NATO-tagországot ért az orosz dróncsapás

Korábban már írtunk az Odesszát ért dróntámadásokról. Eddig talán a hétfői eset volt a legdurvább, akkor ugyanis Kijev azt állította, hogy orosz drónok csapódtak be Románia területére, amit Bukarest elsőként tagadott. Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő közösségi oldalán írt róla, hogy a fenyegetés most már nemcsak Ukrajna, hanem a szomszédos országok, köztük a NATO-tagállamok biztonságára is óriási veszélyt jelent.

Szerdán aztán a román elnök arra figyelmeztetett, hogy hétfőn „nagyon-nagyon” közel volt egy újabb csapássorozat, majd a román védelmi miniszter elismerte, hogy az egyik drón néhány darabja valóban román területre zuhant.

Az Index szerdán is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb eseményeit. Percről percre frissülő cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

Rovatok