Index Vakbarát Hírportál

Hiába a magyar követelőzés, az unióban nem hallják meg a hangunkat

2023. szeptember 7., csütörtök 14:06

Az Európai Unión belül nagy vita alakult ki tavasszal, amikor a tagállamok gazdáihoz képest alacsonyabb költséggel előállított ukrán gabona elárasztotta az uniós piacot – Lengyelországban például több ízben is tüntettek emiatt. Végül öt tagállam, köztük Magyarország kérésére importkorlátozást vezettek be, azonban ez szeptember 15-én lejár, most pedig azon megy a vita, hogy meghosszabbítsák-e a lejáró megállapodást.

Szeptember 15-én jár le az ukrán gabona behozatalára vonatkozó uniós korlátozás, ami azután született meg, hogy Lengyelország vezetésével összesen öt tagállam – Magyarország, Bulgária, Románia és Szlovákia – kiharcolta azt áprilisban az Európai Bizottságtól.

Ezen öt tagállam azt kritizálta, hogy míg elméletben csak áthaladt volna az országukon a gabona, addig valójában nagy mennyiségben maradt belőle a belső piacokon, amit a helyi gazdák nehezményeztek – Lengyelországban például többször is tüntettek, mert az ukrán gabona lenyomta az ő termékeiknek az árát.

Ugyanakkor Ukrajnának létfontosságú gabonájának az exportja, főleg mióta Oroszország kilépett a Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött orosz–ukrán gabonamegállapodásból. Azóta csak nagyon nehezen tudja eljuttatni gabonáját a Fekete-tengeren a világpiacra, ráadásul Vlagyimir Putyin orosz elnöknek ezzel az lehet a célja, hogy Afrikában Ukrajna helyett Oroszországban termesztett gabonát vásároljanak – e célból lehetnek az ukrán kikötők és gabonatárolók gyakori célpontjai az orosz rakétáknak.

Emiatt Ukrajna számára felértékelődött az Európai Unión keresztüli export, ugyanakkor a fentebb felsorolt öt, Ukrajnával határos tagállam továbbra is kitart álláspontja mellett, és szeretné, ha legalább év végéig fennmaradna az ukrán gabonára vonatkozó korlátozás. Azonban az uniós ügyekben mindig naprakész Politico értesülései szerint

ezen öt tagállamon kívül a többi 22 nem szeretné az ukrán gabonára vonatkozó korlátozás meghosszabbítását.

A tagállamok brüsszeli nagykövetei szerdán ültek össze, és többek között e témát is megvitatták. A lap értesülései szerint a többi tagállam vagy nagyon ellenzi a korlátozás meghosszabbításának ötletét vagy pedig szkeptikus azzal kapcsolatosan.

A portálnak egy név nélkül nyilatkozó lengyel hivatalnok elárulta, a lengyel lépésnek köze van ahhoz, hogy október 15-én tartják a parlamenti választásokat, és mivel korábban a lengyel gazdák több ízben is útlezárással tüntettek, ezért nem szeretnék felbőszíteni őket.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy ezen öt tagállam követelése meg is valósul: a kérdésben ugyanis az Európai Bizottság dönt. A Politico által megszerzett belső elemzése, illetve a 22 másik tagállam ellenkezése miatt nem valószínű, hogy év végéig meghosszabbítják a gabonaimport korlátozását. A magyar kormány egyébként Facebook-oldalán már nem kizárólag a korlátozás meghosszabbítását, hanem a tranzitköltségek megtérítését is várja az Európai Bizottságtól.

Rovatok