Index Vakbarát Hírportál

Eladósodott polgárokat szerveznek be a hadseregbe az orosz hatóságok

2023. szeptember 7., csütörtök 06:44 | aznap frissítve

Az orosz hatóságok azzal toboroznak a frontra vezényelhető katonákat, hogy szerződéses katonai szolgálatot ajánlanak fel az eladósodott polgároknak, privát adatok felhasználásával. Az adósok befagyaszthatják, majd akár le is írhatják meglévő tartozásaikat, amennyiben csatlakoznak a fronton harcoló katonákhoz.

Az orosz szövetségi végrehajtói testület feje, Dmitrij Arisztov augusztusban arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy az „adóshadseregnek” nevezett csoport létszáma közel 13 millió főre duzzadt. 93 százalékuk munka- és szolgálatképes, 30-45 éves állampolgár. Egyetlen kivétellel egyiküknek sincs munkája, hivatalos bevételi forrása és saját lakhatása sem – írja az Euronews.

A tartozások adatai bizalmasak, azonban a katonai vezetés mostantól minden részletet megtudhat az egyes tartozási ügyekről, attól kezdve, hogy ki tartozik és miért, egészen odáig, hogy kilakoltathatják-e az illetőt.

Az orosz hatóságok a Közép-Ázsiából érkező, főleg kazah migránsok közül is toboroznak katonákat. A bevándorlóknak 400 ezer rubel fizetést és az orosz állampolgárság megszerzésének felgyorsítását ígérik a szolgálatért.

A Kreml célja, hogy év végéig 440 ezer szerződéses katonát toborozzon a hadseregbe, elkerülve a kényszersorozást.

Rovatok