Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun személyesen mutatta be Észak-Korea új csodafegyverét

2023. szeptember 8., péntek 11:46

Észak-Korea vízre bocsátott egy olyan tengeralattjárót, amelyet képessé tettek atomfegyver célba juttatására. Ez a pillanat kulcsfontosságú része Kim Dzsongun vezető azon tervének, hogy nukleáris fegyverekkel felszerelt haditengerészetet alakítson ki az Egyesült Államok és ázsiai szövetségesei ellen.

A 841-es számú tengeralattjárót – amely egy népszerű észak-koreai történelmi alak, Kim Kun Ok után kapta a nevét – szerdán bocsátották vízre Kim Dzsongun felügyelete mellett, jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, írja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

A KCNA szerint a tengeralattjárót taktikai nukleáris fegyverek víz alatti alkalmazására, vagyis kilövésére tervezték, és „egy új fejezet kezdetét” jelentette az észak-koreai haditengerészet számára.

Egyelőre nem világos, hogy a hajó hány rakétát képes szállítani és kilőni, de az állami médiafotók kiszivárgása után egyes szakértők szerint a hajó képes lehet akár 10 Pukgoksong–3-as típusú rakéta szállítására és kilövésére.

Dél-Korea szerint a hajót a mostani állapotában lehetetlen lenne bevetni éles küldetésen, és Szöul szerint Phenjan igyekszik eltúlozni a tengeralattjáró képességeit. A szakértők azt is megjegyezték, hogy jelentős időbe és erőforrásokba kerülne a szigorú szankciókkal sújtott országnak egy olyan flotta kiépítése, amely képes lenne „láthatatlanul” és megbízhatóan végrehajtani a támadásokat a tengereken.

Kim Dzsongun ugyanakkor azt tervezi, hogy más meglévő tengeralattjárókat is alkalmassá tesz nukleáris fegyverek szállítására, és felgyorsítja az atommeghajtású tengeralattjárók építését is, írja az Euronews.

Rovatok