Index Vakbarát Hírportál

Hordágyban hozzák felszínre a törökországi barlangban rekedt kutatót

2023. szeptember 9., szombat 21:31

Szombaton délután elindult az az amerikai barlangkutató hordágyban a felszín felé, aki az immár egy hete történt rosszulléte óta a barlangban várja, hogy a mentőerők a felszínre segítsék.

Helyi idő szerint 14:29-kor elindult a hordágy a felszín felé a dél-törökországi Morca-barlang 1040 méter mélységben levő HOPE bivakjából. Az amerikai barlangászt a 720 méter mélységben kialakított következő bivakig bolgár, lengyel, horvát és magyar tagokból álló csapat szállítja, és jelenleg az olasz csapat orvosa és asszisztense kíséri – közölte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

Mint írták, a barlang felsőbb szakaszain néhány helyen még mindig zajlik a kötélpályák húzórendszereinek kiépítése. A soknemzetiségű mentőcsapat kisebb csoportjai a feladataikhoz igazítva, időzítve szállnak le a barlangba a következő órákban, és a cél az, hogy mindenki akkor érjen a helyére, amikorra az előző csapat a hordággyal odaér. 

A tervek szerint a magyar csapat 400–500 méter között veszi át majd a sérültet, és a horvátokkal közösen egészen a barlang 100-150 méteres szintjéig szállítják a hordágyat. E szakasz rengeteg kisebb és három nagyobb aknát is tartalmaz, amelyek közül a legnagyobb mélysége 60 méter – tették hozzá.

A magyar csapat jelenleg 29 barlangi mentőből áll, így a 40 fős hivatásos olasz csapat után a második legnagyobb létszámú barlangi mentőcsapat a többnemzetiségű akcióban. Az eredeti kutatóexpedíció több tagja, köztük egy magyar barlangkutató és 4 kolozsvári magyar barlangkutató még a helyszínen van, ők támogatják a mentési munkálatokat.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a Magyar Barlangi Mentőszolgálathoz szeptember 2-án, szombaton késő este érkezett a segítségkérés Törökországból, és a magyar csapat volt az első, amely a Taurus-hegységben lévő Morca-barlanghoz érkezett. Egy 40 éves amerikai barlangkutató, Mark Dickey ezerméteres mélységben lett rosszul, gyomor- és bélrendszeri vérzés lépett fel nála, és önerőből képtelen feljutni a felszínre.

A magyar orvosi csapat vasárnap megkezdte az életveszélyes állapotban levő barlangkutató életmentő egészségügyi ellátását. A csoport 1040 méter mélyen olyan ellátópontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellett vértranszfúziót is végre tudtak hajtani. 

A mentésben részt vevők szerint a barlang kiépítése ígéretes, a felszínig folyamatos haladást terveznek, amit legfeljebb a sérült állapota, igényei miatt terveznek megszakítani. Cél, hogy minél előbb a felszínre juttassák a sérültet, ahol klinikai körülmények között folytathatják az ellátását – áll a közleményben.

Rovatok