Index Vakbarát Hírportál

Összeültek a világ vezetői, súlyos válságokról beszéltek

2023. szeptember 9., szombat 13:59

Szombaton kezdetét vette a világ 19 jelentős gazdaságát és az egész Európai Uniót tömörítő szervezet, a G20 indiai találkozója. Az eseményen az orosz és a kínai elnök nem jelent meg, azonban sok szó esett válságokról, köztük az ukrajnai háborúról is.

Az állami vezetők zöme már pénteken Indiában érkezett, és Narendra Modi indiai miniszterelnök aznap zárt ajtók mögötti megbeszélésen fogadta Joe Biden amerikai elnököt Újdelhiben. Az MTI szerint a találkozóról közzétett közleményben az állt, hogy az Egyesült Államok és India közölte, hogy továbbra is elkötelezett az együttműködés mellett egy sor kérdésben, és az amerikaiak megerősítették azt is, hogy támogatják India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Mint a Bloomberg írta, az idei G20-találkozó középpontjában

az egymásra épülő válságok állnak, amelyekre megoldást kell találniuk a vezetőknek.

A hírügynökségnek egy anonimitást kérő tisztviselő azt mondta, hogy az esemény záró állásfoglalásában is többek közt arról lesz szó, hogy a válságok miatt veszélyben van a gazdasági növekedés, és nőnek az egyenlőtlenségek.

A dokumentum szövegéről már a találkozó előtt megegyeztek az államok képviselői, egy kivétellel: azzal kapcsolatban volt némi egyet nem értés a felek közt, hogy ukrajnai orosz invázióval tekintetében milyen hangnemet üssenek meg. Szombatra azonban a feleknek ezzel kapcsolatban is sikerült megegyezniük. 

A találkozón két nagyhatalom vezetője nem jelent meg személyesen: Vlagyimir Putyin orosz és Hszi-csin Ping kínai elnök.

Putyin az ukrajnai invázió miatt hagyta ki az eseményt, míg a kínai elnök feltételezhetően azért döntött a távolmaradás mellett, mert feszült a viszony Kína és a találkozó két fő hangadója, az Egyesült Államok és India közt. Kínát így Li Ko-csiang miniszterelnök, míg Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli az eseményen.

Több válságra is figyelmeztettek, és egy „új” állam is megszületett

A találkozó szombati megnyitója volt az első alkalom, amikor Narendra Modi kormányfő – a csúcstalálkozó házigazdájaként – már nem India, hanem Bharat képviseletében szólalt fel. 

Az ország hivatalosan még nem változtatta meg az angolban használt nevét, azonban a Modi előtti táblán már ez a név szerepelt, így elképzelhető, hogy a hivatalos névváltás is csak idő kérdése. Hogy ennek mi az oka, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az al-Dzsazíra beszámolója szerint több vezető is válságokról beszélt felszólalásában. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a „példátlan klímaválságról” ejtett szót, miközben Modi azt mondta, hogy a világ egy „nagy bizalmi válságot” él át, amin csak rontott az ukrajnai háború kitörése. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig arról beszélt az al-Dzsazírának, hogy a globális geopolitikai rendszeren komoly törések keletkezhetnek.

A G20-ak a találkozón egy új tagot is felavattak: az Afrikai Unió szombaton hivatalosan is elfoglalta helyét a G20 új tagjaként Narendra Modi indiai miniszterelnök meghívására. Az Afrikai Unió befogadása a csoportba jelentős diplomáciai győzelem Modi számára, aki várhatóan indul a jövő évi országos választásokon az újraválasztásért, és ez erősíti India államfőjének megítélését külföldön – írta az MTI.

Rovatok