Index Vakbarát Hírportál

A kárpátaljai magyarok visszakövetelik a tőlük elvett jogokat az anyanyelvi oktatásban

2023. szeptember 9., szombat 15:30

A kárpátaljai magyarok több száz éve élnek a szülőföldjükön, ezért államalkotó tényezők szeretnének lenni az ezzel járó jogokkal és lehetőségekkel, és kitartó szívóssággal kérik vissza az anyanyelvi oktatás terén elvett jogokat – fogalmazott Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke Visken, a járás magyar iskoláinak tanévnyitó ünnepségén.

A kárpátaljai magyar iskolák hagyományos tanévnyitó ünnepségének idén a felső-tiszavidéki Visk nagyközség református temploma adott otthont. Az ünnepi istentiszteletet követően Orosz Ildikó megnyitotta az új tanévet, és hangoztatta, hogy a pedagógusok az elmúlt, bizonytalanságokkal teli tanévben is megállták a helyüket.

A KMPSZ továbbra is a kárpátaljai magyar oktatási-nevelési intézmények működésének és fejlődésének a segítését tartja a legfontosabb feladatának – fogalmazott. Az eredmények között kiemelte a szövetség közreműködését a jelenléti oktatást lehetővé tevő óvóhelyek kialakításában, a tantárgyi vetélkedők, nyári táborok, pedagógus-továbbképzések megtartását.

A KMPSZ előzetes felmérése szerint idén 99 iskolában nyitottak magyar osztályokat, ahol összesen közel tizenötezer gyerek tanul. Az első osztályosok száma meghaladja az 1100-at, ami megközelíti a tavalyi mutatót.

Kitartó szívóssággal kérjük vissza elvett jogainkat az anyanyelvi oktatás terén

– jelentette ki Orosz Ildikó.

Rovatok