Index Vakbarát Hírportál

Putyin szeretné visszakapni a bérgyilkosát, ajánlatot tett a Nyugatnak

2023. szeptember 10., vasárnap 16:03

Az orosz hatóságok jelezték, hogy kire lennének hajlandók elcserélni Evan Gershkovich amerikai újságírót, a The Wall Street Journal riporterét, akit hónapokkal ezelőtt fogtak el Oroszországban kémkedés gyanújával.

Gershkovich idén tavasszal történt elfogásából nemzetközi sajtóhír lett, a Nyugat szerint az újságírót alaptalanul börtönözhették be Oroszországban. Azóta a Kreml legalább egyszer utalt arra, hogy fogolycseréről tárgyaltak az Egyesült Államokkal, vélhetően Gershkovich esetével összefüggésben.

A The Wall Street Journal most újabb információkat közölt ezzel kapcsolatban. Az amerikai lap úgy tudja, hogy az orosz hatóságok az egyik ilyen tárgyaláson közölték, kit szeretnének visszakapni elsősorban:

azt a Vagyim Kraszikovot, aki 2019-ben meggyilkolt egy Oroszországból elmenekült csecsen aktivistát Németországban.

Kraszikov fényes nappal a német kancellár hivatalától nem messze található parkban lőtte agyon áldozatát, Zelimhan Hangosvilit. Ezután egy biciklivel elmenekült a helyszínről, a folyóba dobta a gyilkos fegyvert, és megpróbált elrejtőzni, de elkapták.

A gyilkos jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti Németországban. Az őt elítélő bíróság kimondta, hogy a gyilkosságot az orosz kormányzat rendelte meg, és egyértelmű üzenete volt: akkor is képesek utolérni az ellenségeiket, ha nyugatra menekülnek. 

A The Wall Street Journal egy volt európai tisztviselő nyilatkozatát idézte, aki elmondta: információik szerint Vlagyimir Putyin már Kraszikov 2021-es elítélése előtt is utasításba adta biztonságpolitikai tanácsadójának, Nyikolaj Patrusevnek, hogy Kraszikovot meg kell próbálni kiszabadítani fogolycserével. Szerinte ebből arra lehet következtetni, hogy az orosz elnök számára nagy fontossággal bírna az, hogy az FSZB-ügynök Kraszikovot visszaszerezzék.

A lapnak nyilatkozó nyugati tisztviselők azt mondták, hogy az oroszok azóta is felhozták Kraszikov esetét a fogolytárgyalásokon. Állításuk szerint az amerikaiak hajlandóak is lennének visszaadni őt Oroszországnak, ha cserébe kiszabadulhatna Evan Gershkovich és/vagy az a volt amerikai tengerészgyalogos, Paul Whelan, akit szintén kémkedésre hivatkozva fogtak el az oroszok még évekkel ezelőtt. 

A tisztviselők egyike azt is megjegyezte:

Putyint a jelek szerint csak és kizárólag Kraszikov érdekli jelenleg, mást nem fogadnának el Gershkovichért cserébe. 

A The Wall Street Journal több ország tisztviselőire hivatkozik, akik elmondták: lehetségesnek tartják azt, hogy egy többoldalú egyezséget kössenek, amelynek értelmében több ország állampolgárai, sőt még akár a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij is kiszabadulhatna a Kreml által kiszabadítani kívánt oroszokért cserébe.

Mindemellett Berlin egyelőre nem jelezte azt, hogy hajlandó lenne elengedni Kraszikovot. Ráadásul tavaly a német kormány jogászai még egy olyan állásfoglalást adtak ki, amelyben leszögezték: egy elítélt gyilkos semmilyen körülmények között nem lehet alanya fogolycserének. Arra pedig a lapnak nyilatkozó nyugati tisztviselők is figyelmeztettek, hogy a Kraszikov átadásáról szóló tárgyalások nagyon kiszámíthatatlanok, érzékenyek lehetnek az általa elkövetett bűncselekmény súlyossága miatt.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok