Index Vakbarát Hírportál

Újabb szerb katonák kerülhetnek börtönbe a boszniai mészárlás miatt

2023. szeptember 12., kedd 21:55

A srebrenicai népirtásban történt részvétel gyanújával több egykori boszniai szerb katonát vett őrizetbe a boszniai rendőrség kedden.

Az elfogottakat háborús bűncselekmények elkövetésével és népirtásban való részvétellel gyanúsítják. Az ügyészség közleménye szerint a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokai és katonái 1995 júliusában körülbelül hetven bosnyák férfit és fiút, valamint egy nőt fogtak el és gyilkoltak meg Srebrenica közelében, ezt követően pedig megszervezték és végrehajtották a holttestek eltüntetését.

A boszniai háborúban 1992 és 1995 között mintegy 35 ezer ember tűnt el, közülük mintegy 7600-at máig keresnek.

Legtöbbjüknek Srebrenica környékén veszett nyoma. Kutatócsoportok még mindig dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásán. Az áldozatokat a legtöbb esetben csak DNS-vizsgálattal lehetett azonosítani. A kutatómunka eredményeként minden évben újabb azonosított meggyilkoltakat helyeznek örök nyugalomra.

Szerbia szerint nem történt népirtás

A vérengzést a Hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb tömeggyilkosságnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de nem lehet őket népirtásnak minősíteni.

Szerbia 2008-ban és 2011-ben fogta el és adta ki a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és „a Balkán mészárosának” nevezett Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnokot. Mindkettejüket életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bírói testület.

A nemzetközi törvényszék, valamint a nemzeti bíróságok eddig több mint ötven embert ítéltek el összesen több mint 700 év börtönbüntetésre. A Srebrenicában történtekért a legtöbb ítéletet boszniai bíróságok mondták ki, de Hágában, Szerbiában és Horvátországban is születtek ítéletek a srebrenicai mészárlás ügyében.

Rovatok