Index Vakbarát Hírportál

Egyesek látnoknak tartják Robert Ficót, aki nagy valószínűséggel újra kormányt alakít Szlovákiában

2023. szeptember 12., kedd 18:12

Hetekkel a kulcsfontosságú szlovákiai választások előtt rendőrségi és hírszerzési botrány borzolta a kedélyeket Szlovákiában. A látszat azonban csal. A tényleges tét: ki lesz a politikai megmérettetés győztese.

Augusztus 18-án a szlovák rendőrség 48 órára őrizetbe vette Michal Alácot, a kémelhárítás, a SIS vezetőjét. Alig egy nappal korábban jelentették csak be, hogy vádat emelnek ellene.

Robert Fico, a nyerésre álló Smer vezetője nem habozott bejelenteni, hogy rendőrpuccs zajlik Szlovákiában.

Alácot ugyan két nap elteltével szabadon engedték, mégis büntetőeljárást indítanak ellene. Azzal gyanúsítják, hogy tagja volt a biztonsági erőkön belüli bűnszövetkezetnek, amely magas rangú politikusok ellen folytatott korrupciós nyomozásokat manipulált. Zuzana Caputová államfő a kormány javaslatára haladéktalanul felmentette tisztségéből a SIS főnökét. Alácon kívül a hatalommal való visszaéléssel vádolják elődjét, Vladimír Pcolinskyt, továbbá öt másik rendőrt és hírszerzőt.

Az ügy nagyban befolyásolhatja a szeptember 30-i szlovákiai választások kimenetelét. Alácnak és Pcolinskynak ugyanis azt róják fel, hogy megkísérelték lejáratni a Smer és vezetője, Robert Fico által vezetett korábbi kormányok ellen folytatott nagyszabású politikai korrupciós vizsgálatokban részt vevő nyomozókat.

Hogy érthető legyen: a Smer szekerét tolták.

A párt vezéralakjait, Robert Ficót, a volt háromszoros miniszterelnököt és Robert Kalinák volt belügyminisztert tavaly áprilisában vádolták azzal a ködös feltételezéssel, hogy bűnözői csoportokat hoztak létre és támogattak az állami struktúrákon belül.

Maros Zilinka főügyész azonban tavaly novemberben megszüntette a nyomozást mindkét politikus ellen – emlékeztetett a Deutsche Welle. A szlovák Btk. vitatott paragrafusa alapján ugyanis a főügyész minden eljárást felfüggeszthet, ha azt indokolatlannak tartja.

A Smer vezet

Öntsünk tiszta vizet a pohárba – sürgette Fico már azon a napon, amikor vádat emeltek Alác és társai ellen. „A kormány, az elnök és a szlovákiai politikai spektrum progresszív részének képviselői megpróbálják megszerezni az ellenőrzést az összes állami erő felett” – írta sajtónyilatkozatában, és leszögezte, hogy a politikai spektrum másik oldalán lévő riválisai megpróbálják őt és a Smert bemocskolni.

Fico kihasználhatja a helyzetet – véli a Nagyszombati Egyetem politikai szakértője. Jozef Lenc felidézte: Fico már jóval azelőtt megjósolta, hogy a rendőrség a Smer ellen fordul, mielőtt bármilyen vádat emeltek volna ellene és a volt belügyminiszter ellen. „Fico a próféta szerepében tetszelgett” – mondta Lenc, aki szerint „egyesek tényleg látnoknak tartják”.

A közvélemény-kutatások alátámasztják az elemzést.

A legfrissebb felmérések szerint a Smer támogatottsága 20 százalék körül alakul. A szociálliberális, Európa-párti Progresszív Szlovákia követi 16 százalékkal.

Robert Fico a szlovák politika ellentmondásos figurája. Az ország emlékezetes korrupciós ügyei fűződnek a nevéhez, ugyanakkor oroszbarát retorikájáról ismert. Nem támogatja az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. Szerinte Szlovákiának jó kapcsolatokra kell törekednie Oroszországgal és Amerikával egyaránt. Politikai riválisait azzal vádolta, hogy amerikai ügynökök és „Soros által fizetett bábok”.

A paletta másik végén a 2017-ben alakult Progresszív Szlovákia áll, amelynek még soha nem volt képviselője a szlovák törvényhozásban, miközben a tömörülés fiatal vezetője, Michal Simecka egyben az Európai Parlament egyik alelnöke. A 39 éves politikus Európa- és Nyugat-párti, pártját pedig centrista-liberális projektnek tekintik, amely főként a fiatalok körében népszerű.

Esélyeit azonban rontja, hogy nincs politikai partnere. „A Smer gyorsan erősödik, a Progresszív Szlovákiának pedig nincs hasonlóan gondolkodó társa, akire számítana” – magyarázta Lenc.

Orbán és Fico retorikája

Robert Fico már nem ugyanaz a Nyugat-barát politikus, aki 2016-ban kormányfő volt. A retorikája annyira megváltozott, hogy most inkább hasonlít a magyar miniszterelnökére, mint korábbi énjére. Lenc szerint a magatartás Fico esetleges megválasztása után sem fog módosulni.

Nyilvánosan ugyan soha nem vetette fel Szlovákia kilépését az EU-ból vagy a NATO-ból, ugyanakkor nyíltan bírálta Brüsszel számos döntését, köztük az Ukrajnának nyújtott segítséget és környezetvédelmi céljait, illetve az amerikai erők jelenlétét Szlovákiában. A legutóbbi felmérések szerint Fico egyre népszerűbb az oroszbarát szavazók körében.

LenC kizártnak tartja, hogy a Smer nélkül koalíciót lehetne kötni.

A korábbi évek egyik legerősebb pártja, a Hlas és annak vezetője, Peter Pellegrini veszít a támogatottságából, és most 12 százalékon áll.

(Borítókép: Robert Fico. Fotó:  Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok