Index Vakbarát Hírportál

Egyre jobban látszik, hogy Oroszország nem készült fel erre a háborúra

2023. szeptember 13., szerda 18:58

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában arról beszélt, szerinte az, hogy Vlagyimir Putyin az észak-koreaiak támogatását kérte a háború folytatásához, jól mutatja, hogy nem egy elhúzódó konfliktusra számítottak.

Mint arról az Indexen is beszámoltunk, a napokban Kim Dzsongun észak-koreai vezető Oroszországba látogatott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A csúcstalálkozó előtt a Fehér Ház felszólította Észak-Koreát, hogy ne adjon át fegyvereket az oroszoknak. Ennek kapcsán Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában azt mondta, hogy az Egyesült Államok tiltakozása hiábavaló, ez már ugyanis eldöntött dolog lehet, a két ország vezetője máskülönben miért is találkozna egymással. 

A Nyugat és az Egyesült Államok semmit nem tud ez ellen tenni

– jelentette ki Tarjányi. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint ez rossz hír az ukránok számára, ugyanakkor azt is mutatja, hogy nem mehet jól az oroszoknak, ha szükségük van már az észak-koreaiak készleteire is. Tarjányi úgy látja, Oroszország akkora mennyiségű lőszert használ el a fronton, amit a jelenlegi gyártási kapacitásaival nem képes pótolni. Ennek az az oka, hogy nem egy ilyen hosszúra elnyúló háborúra voltak felkészülve.

Szerinte Észak-Korea sem rendelkezik akkora lőszermennyiséggel, amellyel az elkövetkező egy vagy másfél évet végig tudnák háborúzni, ezek az utánpótlások csupán néhány hónapra elegendők. Azzal viszont, ha nem csupán a készletek átadásáról állapodik meg a két ország, hanem Észak-Korea el is kezd az oroszoknak fegyvert gyártani nyersanyagért és valutáért cserébe, az már veszélyt jelenthet a Nyugatra és az ukránokra nézve a háború szempontjából. 

Egy amerikai milliárdos kezében a hatalom

Az adásban szóba került az is, hogy az ukránok szemében közellenséggé vált Elon Musk, amiért tavaly lekapcsolhatta a Starlinket a krími partoknál, hogy így akadályozzon meg egy támadást az orosz flotta ellen. Mint ismert, a techmilliárdos műholdas internetszolgáltatását is igénybe veszik az ukránok. Egy hamarosan megjelenő életrajzi könyvben azonban azt állítják, hogy Musk korlátozta a Starlink-elérését az ukránok számára, hogy meghiúsítson egy tenger alatti dróntámadást az orosz haditengerészeti flotta ellen. Állítólag mindezt azért tette, mert attól tartott, hogy Oroszország esetleg nukleáris fegyverek bevetésével bosszulná meg a dolgot. 

Tarjányi Péter megjegyezte, hogy Elon Musk szereti az imidzsét növelné, ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy egy amerikai milliárdos kezében olyan hatalom összpontosul, amellyel be tud avatkozni a fronton zajló eseményekbe.

Szerinte az a műholdas kommunikációs hálózat, amelyet Musk üzemeltet, komoly előnyt biztosít Ukrajna számára, ugyanakkor ez az eset is bizonyítja, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva mások számára. 

A műsorban szóba került még az is, mi történik jelenleg a fronton, valamint hogy eszkalálódhat-e a helyzet Románia és Oroszország között, miután orosz drónok csapódtak az Ukrajnával szomszédos ország területére. 

A Frontvonal korábbi adásait ide kattintva tudja visszanézni. 

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó: Zöld Fanni / Index)

Rovatok