Index Vakbarát Hírportál

Román nacionalista politikus: Orbán Viktor azon dolgozik, hogy Erdély ismét Magyarországhoz tartozzon

2023. szeptember 13., szerda 14:33

Mihai Tirnoveanu, a Nemzet útja (Calea neamului) nacionalista egyesület elnöke előbb belekötött Gábor Áron kézdivásárhelyi szobrába, majd mondott egy igen erőset Orbán Viktor magyar miniszterelnökről.

Tirnoveanu egy Avram Iancu-portréval, kísérői pedig a román trikolórral tettek tiszteletköröket Kézdivásárhely főterén.

A román nacionalista vezérnek elmondása szerint az a baja Gábor Áronnal és szobrával, hogy a tüzér őrnagy egykor ágyukat és puskaport gyártott, amiket aztán a magyar hadsereg a mócok ellen is felhasznált.

Sokan valóban Gábor Áron nevét hozzák összefüggésbe az ágyúöntéssel, azonban a fegyvereket jórészt Turóczi Mózes kézdivásárhelyi műhelyében öntötték a szász Dummel Ferdinánd esztergályosmester irányításával. Az üzem tevékenységében oroszlánrészt vállalt Végh Antal, Pásztor István, Paizs Antal és Szabó Dániel is, emlékeztet a Maszol.

A Nemzet útja vezetője azt is sérelmezte, hogy a kézdivásárhelyi „terroristák” nem nyerték el méltó büntetésüket, bemutatta a céhes város főterén lévő házak némelyikére kitűzött székely zászlót, és Erdély elcsatolásának rémképével is riogatta a hallgatóságot.

A Maszol beszámolója szerint Tirnoveanu azt állította, hogy

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a jelenkor Kossuth Lajosa, aki azon munkálkodik a romániai segítőivel, hogy Erdély ismét Magyarország része legyen.

Tirnoveanu ezután kijelentette, hogy Avram Iancu arcképét minden olyan településre elviszik, ahol úgy érzik, szükség van erre. Közelebbi állomásokat is nevesített, így Székelyudvarhelyt és Sepsiszentgyörgyöt.

Rovatok