Index Vakbarát Hírportál

Tárgyalások kezdődtek a kárpátaljai magyarok kisebbség jogairól

2023. szeptember 15., péntek 15:38

A kárpátaljai magyarság jogainak rendezéséről és az ukrajnai menekültekről tárgyalnak a felek a Magyar–Ukrán Tárcaközi Oktatási Munkacsoport Budapesten tartott negyedik ülésén – közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken az MTI-vel. Mint mondta, bizakodó azzal kapcsolatban, hogy megállapodás születhet egy útitervről, amivel a vitás kérdéseket rendezhetik.

A napokban derült ki, hogy az ukrán kormányzat beadta a derekát, és hajlandóak tárgyalni a kárpátaljai magyar kisebbség jogairól. Erről Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olga Sztefanyisina beszélt, aki azonban azt is hozzátette, hogy továbbra is lesznek bizonyos elvárásaik a kisebbségekkel szemben.

A kisebbségi ügyhöz kapcsolódik a mostani tárgyalás is. Magyar Levente pénteki nyilatkozatában leszögezte, hogy a tanácskozás napirendjének legfontosabb témája a kárpátaljai magyarok jogaihoz kapcsolódó ügyek rendezése lesz. Emlékeztetett arra, hogy az ukrán állam az elmúlt években számos olyan intézkedést vezetett be, amely korlátozza a kárpátaljai magyarság anyanyelven való tanulásának a jogát. Ezt a témát Magyarország évek óta napirenden tartja.

Ez annyira fontos nekünk, hogy Ukrajna EU-hoz és NATO-hoz való csatlakozását, közeledését is blokkoltuk

– emlékeztetett Magyar Levente.

Közlése szerint  most is elmondták az ukrán félnek, hogy ebben nem lesz változás, ha nem történik érdemi elmozdulás ezen jogok visszaállítása terén. Hogy ez miként valósulhat meg, erről szólnak a majd a mostani technikai egyeztetések.

Magyar Levente azt mondta, az előzetes jelzések alapján optimista. Ha nem is tudnak most minden apró részletben megállapodásra jutni,

de megegyezhetnek egy olyan útitervben, amely belátható időn belül elvezethet oda, hogy ezen kérdéseket lerendezettnek tudhatják.

Az ülés napirendjén szerepel a magyarországi ukrán menekültek helyzete is – ismertette. Kifejtette: a menekültek közül sokan Magyarországon maradtak, és több ezer ukrán gyermek tanul a magyar iskolarendszerben. Ez nem csak jelentős terhet ró a magyar államra, de ezeket a gyerekeket meg kell tanítani magyarul is és integrálni kell őket a magyar iskolarendszerbe – jelezte, hozzátéve: az ukrán államot érdekli ez a kérdés, felelősséget érez a boldogulásuk iránt.

Magyar Levente elmondta azt is, hogy folytatódik az az ösztöndíjprogram, amely alapján minden évben száz ukrán diák kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait teljes állami támogatás mellett. Ez kiegészült a háború miatt azzal, hogy ezer Ukrajnában tanuló hallgató – akik közt nemcsak ukrán állampolgárok vannak – átjöhetnek Magyarországra addig, amíg a háborús helyzet nem konszolidálódik, és itt folytathatják tanulmányaikat.

Összesen 1100 hallgatónak nyújtanak ezáltal lehetőséget arra, hogy teljesen ingyenesen Magyarországon tanuljon – közölte a parlamenti államtitkár, megjegyezve: ez is jelentős teher a magyar költségvetés számára, de természetesnek tartják, hogy mint szomszédos ország felelősséget kell vállalni és segíteni kell Ukrajnát a bajban. 

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint Magyar Levente miniszterhelyettesként Jevhen Kudriavec ukrán oktatási miniszterhelyettessel együtt aláírta a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram keretében folytatandó együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot is. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép:  A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára (j) és Jevhen Kudrjavec ukrán oktatási miniszterhelyettes, miután aláírták a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram keretében folytatandó együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot a Magyar–Ukrán Tárcaközi Oktatási Munkacsoport negyedik ülésének margóján Budapesten 2023. szeptember 15-én.  Fotó:  MTI / KKM / Tass Blanka)

Rovatok