Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít a bevándorlás ügyében az olasz miniszterelnök

2023. szeptember 16., szombat 11:39

Az Olaszországba illegálisan belépő migránsok feltartóztatását, ellenőrzött táborokban elhelyezését és kiutasítását jelentette be Giorgia Meloni miniszterelnök, aki péntek este közölt videóüzenetében európai tengeri misszió elindítását kérte az észak-afrikai indulások leállítására.

Az olasz kormányfő – aki a héten a Budapesti Demográfiai Csúcsra kapott meghívásával egybekötve Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt – bejelentette, hogy az utóbbi hetekben rekordot döntő migrációs áramlat miatt rendkívüli intézkedéseket vezetnek be.

A hétfői kormányülésen módosítják a illegális bevándorlók feltartóztatására vonatkozó szabályokat: az országba törvénytelenül belépők esetében 18 hónapra emelik a zárt táborba zárásuk idejét. 

Mivel jelenleg nincsen elegendő hely, a védelmi tárca feladata lesz az új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben – adta hírül az MTI.

A bevándorlók az itteni központokban adhatják be az esetleges menedékkérelmet, és csak ennek pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort.

aki nem rendelkeznek menekült státusszal, arra kitoloncolás vár.

Giorgia Meloni bejelentése szigorítás, mivel a mostani gyakorlat szerint az olasz partokra érkezők többségét automatikusan menedékkérőkként kezelik, és kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghatnak az országban.

Ursula von der Leyennek is levelet küldött az olasz kormányfő

Az olasz kormányfő megjegyezte, hogy levelet írt Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnökének. Megkérte, hogy keresse fel Lampedusát, hogy személyesen tapasztalja a migráció dél-európai kapujaként működő szigeten kialakult helyzet súlyosságát.

Giorgia Meloni célként jelölte meg, hogy az Európai Bizottság felgyorsítsa a Tunéziával nyár közepén kötött megállapodás megvalósítását az észak-afrikai országnak ígért európai források mielőbbi átutalásával. Hangoztatta, hogy a Tunéziának Brüsszel által ígért 250 millió eurót még nem utalták át.

Meloni levelet küldött az Európai Tanácsot vezető Charles Michelnek is annak érdekében, hogy a szervezet októberi ülésén a migráció kerüljön napirendre. Giorgia Meloni elmondta, az ülésen azonnali európai misszió elindítását fogja kérni az észak-afrikai partoktól induló hajók leállítására.

Türelmet kér az olaszoktól Giorgia Meloni

Az olaszoknak azt üzente, kormánya nem gondolta meg magát, teljesíti a migrációra vonatkozó választási ígéreteit, vagyis az illegális bevándorlás teljes leállítását. Ehhez azonban időre és türelemre van szükség, főleg, ha egyesek „ideológiai érdekekre″ hivatkozva akadályozzák a jobbközép munkáját – fogalmazott.

Az idei év eleje óta több mint 127 ezren érkeztek az olaszországi partokra. Tavaly ugyanezen időszakban valamivel több mint 66 ezren.

Rovatok