Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós ügybe keveredett Jair Bolsonaro, hamarosan letartóztathatják

2023. szeptember 16., szombat 17:33

Mauro Cid alezredes állítólag beismerte, hogy Szaúd-Arábiából és Bahreinből származó órákat árult egy pennsylvaniai bevásárlóközpontban, és készpénzt adott át Jair Bolsonaro korábbi brazil elnöknek. Elemzők szerint csak idő kérdése, hogy Bolsonarót letartóztassák.

Kiszivárgott információk szerint Jair Bolsonaro korábbi személyi titkára azt mondta a rendőrségnek, hogy több tízezer dollárt adott át a volt elnöknek, miután eladott két luxusórát. Bolsonaro az órákat hivatalos ajándékként kapta, amikor Brazília vezetője volt – írja a The Guardian.

Mauro Cid alezredes – aki Bolsonaro 2019–2023-as elnöksége alatt a politikus jobbkeze volt – szombaton szabadult négy hónapig tartó letartóztatását követően, és sajtóhírek szerint vádalkut kötött a rendőrséggel.

A vádalku értelmében Cidnek információkat kell átadnia arról, hogy Bolsonaro elnöksége alatt milyen visszaélések, bűncselekmények történtek. Szabadulása előtt állítólag vallomást tett a szövetségi nyomozóknak, amelyben elismerte, hogy

egy gyémántokkal kirakott Rolexet és egy Patek Philippe karórát adott el a volt elnök nevében.

Az órák, amelyeket egy pennsylvaniai bevásárlóközpontban adtak el, Szaúd-Arábiából és Bahreinből származó ajándékok voltak. Cid azt mondta a nyomozóknak, hogy Bolsonaro azért kérte őt az órák eladására, mert aggódott az anyagi helyzete miatt. A pénzt Bolsonaro apjának amerikai számlájáról vették fel. Készpénzben adták oda a volt elnöknek. 

AZ ÓRÁKÉRT ÁLLÍTÓLAG 68 EZER DOLLÁRT KAPTAK. 

Politikai elemzők szerint csak idő kérdése, mikor tartóztatják le Bolsonarót az ellene folyó nyomozások eredményeként. A volt brazil elnök tagadja a vádakat. Nemrég nyolc évre eltiltották attól, hogy választott tisztséget tölthessen be.

Rovatok