Index Vakbarát Hírportál

Vízumot vegyenek, tessék, vízumot vegyenek! – dagad a lengyel botrány

2023. szeptember 16., szombat 13:18

A lengyel kormánypárt igyekszik elhatárolódni a botránytól, amely az októberi választások előtt csökkentheti támogatottságát. A kormányt ugyanis össztűz alá vették, miután hírek szerint a konzulátusok több százezer, ideiglenes munkavállalási vízumot adtak ki kenőpénzért cserébe.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt, a PiS mindig is bevándorlásellenes retorikájáról volt ismert – kivált az iszlám országokból érkezőkkel szemben. A belarusz határ mentén felépített két és fél méter magas kerítést kulcsfontosságú eredménynek nevezte az illegális migráció megfékezésében.

Ezt a teljesítményt kérdőjelezte meg a politikai rivális.

„Tudják, kinek a segítségével érkezik a legtöbb muszlim bevándorló Európába? Annak a kormánynak a támogatásával, amelyik retteg tőlük. A PiS-kormány segítségével” – válaszolta meg saját kérdését Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Koalíció vezetője.

Az éles bírálatok ellenére a PiS támogatottsága változatlanul 38 százalékos az október 15-i választások előtt. A felmérések szerint a Polgári Koalíció népszerűsége 30 százalékos, más pártokkal szövetkezve azonban akár meg is szorongathatja a Jarosław Kaczyński által vezetett jobboldali pártszövetséget.

Az előny ellenére a lengyel kormány nem engedte el a füle mellett a kritikát.

„Kielégítő együttműködés” hiányára hivatkozva Mateusz Morawiecki miniszterelnök augusztus utolsó napján menesztette a külügyminiszter-helyettest.

Piotr Wawrzyk nevét a PiS választási listájáról is törölték, és ezzel gyakorlatilag elismerték a sajtóhírek megalapozottságát.

Ötezer dollár

Wawrzyk felügyelete alatt virágzott a nem uniós állampolgárok számára történő vízumkiadás „korrupcióra hajlamos” rendszere – ezt állították a lengyel lapok és egy rádióállomás.

A kérvényezők ötezer dollárért, napi árfolyamon 1,8 millió forintért soron kívül kaptak uniós munkavállalási engedélyt a fejlődő országok lengyel konzulátusain.

A rendszerszintű vesztegetés ügyében a lengyel korrupcióellenes rendőrség, a CBA vizsgálódik. A vizsgálatra más uniós országok nyomására került sor, amelyeket riasztott a Lengyelország által kiadott munkavállalási vízumok száma – jelentette a Gazeta Wyborcza című lap.

Az egyik afrikai országban a lengyel nagykövetség előtt standok álltak, ahol pecsétes vízumot lehetett vásárolni. Ehhez elég volt beírni egy nevet

nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő külügyminisztériumi tisztviselő a Zet Rádiónak.

Tavalyelőtt, 2021-ben Lengyelország csaknem 970 ezer úgynevezett „első tartózkodási engedélyt” adott ki. A mennyiség az Eurostat adatai szerint az uniós országok által nem uniós állampolgároknak kiadott összes ilyen engedély egyharmada. Varsó tavaly már nem is küldött naprakész adatokat az uniós statisztikai hivatalnak.

Az előírások megszegésével az eltelt három évben akár 350 ezer munkavállalási vízumot is kiadhattak – két ellenzéki képviselő becslése szerint.

A vízummal rendelkezők elvileg csak Lengyelországban tartózkodhatnak. Miután azonban az ország a nyitott schengeni övezethez tartozik, legális vagy vásárolt vízummal az idegen szabadon közlekedhet az EU teljes területén. Két német tartomány: Brandenburg és Szászország tavasszal a lengyel és cseh határellenőrzés ideiglenes visszaállítását követelte – az illegális migránsok magas számával érvelve.

Politikai belharc

„Óvakodnék a »gigantikus botrány« kifejezéstől, mivel túl keveset tudunk” – mondta a Rzeczpospolita újságírójának a PiS képviselője, a parlament külügyi bizottságának vezetője. Radosław Fogiel ugyanakkor a rádiónak nyilatkozva kijelentette: ha vízumokat árultak, akkor ez botrány, és valakit felelősségre kell vonni. „De, ismétlem: ha igaz, hiszen eddig csak a médiában megjelent információkkal foglalkoztunk” – tette hozzá.

Még ha valaki kapott is vízumot, nem biztos, hogy beengedik az országba – védekezett Zbigniew Rau külügyminiszter.

A Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter által vezetett lengyel ügyészség közleményben indoklás és részletezés nélkül leszögezte: „Az egyes politikusok, köztük Donald Tusk által a vízumkiadással kapcsolatos szabálytalanságokról szolgáltatott információk valótlanságokat tartalmaznak, és nem állnak összefüggésben a vizsgálat megállapításaival”.

Lengyelország egyébként – Magyarországhoz hasonlóan – demográfiai válsággal szembesült. A halálozások száma meghaladja a születésekét, a népesség pedig öregszik – emlékeztetett a Politico.

(Borítókép: A lengyel–belarusz határ. Fotó: Artur Widak / Anadolu Agency / Getty Images) 

Rovatok