Index Vakbarát Hírportál

Kiadták az Egyesült Államoknak a maffiavezér fiát, elfogása után elszabadult a pokol Mexikóban

2023. szeptember 16., szombat 10:19

A hírhedt drogbáró, Joaquín „a köpcös” (El Chapo) Guzmán egyik fiát kiadták az Egyesült Államoknak kábítószer-kereskedelem vádja miatt – közölte az amerikai főügyész. Ovidio Guzmánt azzal gyanúsítják, hogy testvérével együtt vezeti az apja által alapított, nagy hatalmú Sinaloa drogkartellt.

Ovidiót azzal is vádolják, hogy ő rendelte el egy énekesnő meggyilkolását, aki nem volt hajlandó fellépni az esküvőjén. A férfit még januárban tartóztatták le az észak-mexikói Sinaloa államban, és azóta őrizetben van.

Ez az intézkedés a legújabb lépés az igazságügyi minisztérium azon törekvésében, hogy a kartell működését minden fronton támadja

– mondta Merrick Garland amerikai főügyész a kiadatással kapcsolatos nyilatkozatában.

A kartellek elleni küzdelemben közösen vették fel a harcot az Egyesült Államok bűnüldöző szervei, a mexikói bűnüldöző szervek és a hadsereg tagjai, akik közül sokan az életüket adták az igazságszolgáltatásért – közölte a BBC.

Garland köszönetet mondott a mexikói kormánynak is a segítségért, amellyel hozzájárult ahhoz, hogy Ovidio az Egyesült Államokba kerüljön. A mexikói hatóságok nem reagáltak azonnal a kiadatásra.

Ez napokkal az után történt, hogy apja feleségét, a 33 éves Emma Coronelt kiengedték az Egyesült Államokban lévő börtönből, miután 2021 novemberében kábítószer-kereskedelem vádjával elítélték.

Lassan az összes vezért likvidálják

Férje életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy coloradói börtönben a Sinaloa kartell vezetéséért. Ovidio Guzmán egyike annak a négy gyermeknek, akiket El Chapo az 1980-as és '90-es években Griselda Lópezzel való kapcsolatából született. A legidősebbet, Edgart 2008-ban megölték egy utcai lövöldözésben.

El Chapónak vannak más gyermekei is, akik előző házasságából és a Coronellel való, későbbi kapcsolatából származnak. Az „El Ratón” (Az egér) néven is ismert Guzmánt Culiacán városán kívül tartóztatták le egy hat hónapos megfigyelési műveletet követően.

Az ezt követő tűzharcban huszonkilenc ember meghalt, kartelljének tagjai pedig buszokat és autókat gyújtottak fel, hogy elzárják a bekötőutakat, és megakadályozzák, hogy a rendőrségi erősítés elérje a várost.

Ovidiót helikopterrel szállították Mexikóvárosba, mert attól tartottak, hogy ha közúton szállítják, bérgyilkosai megpróbálják megtámadni a konvojt.

2020 júniusában a biztonsági erők rövid időre őrizetbe vették, de Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök utasította, hogy engedjék szabadon, „hogy ne tegyék ki veszélynek a lakosságot”, miközben a Sinaloa fegyveresei buszokat gyújtottak fel, és tűzharcokat vívtak a rendőrökkel és a katonákkal.

Bármit elkövettek a hatalom érdekében

A következő 18 hónapban bujkált, mielőtt 2023 januárjában újra letartóztatták volna. A Sinaloa kartell egy nemzetközi bűnszervezet, amely az amerikai bűnüldöző szervek becslései szerint több mint 1000 tonna kokaint, marihuánát, metamfetamint és heroint csempészett az Egyesült Államokba. 

A kartell bérgyilkosai hatalmuk megszilárdítása érdekében elrabolták, megkínozták és megölték a rivális bandák tagjait.

A tagok Mexikóban és Közép-Amerikában rendőröket és magas rangú politikusokat is megvesztegettek, hogy hunyjanak szemet a drogszállítmányok felett, vagy akár fülest adjanak a kartellnek a közelgő rajtaütésekről.

Rovatok