Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán sereg minden fronton használja Musk Starlinkjét – a Krímet kivéve

2023. szeptember 16., szombat 08:26

Az Oroszországgal vívott háború minden frontvonalán használták Elon Musk műholdas Starlink-rendszerét – ismerte el az ukrán hírszerzés vezetője. Hozzátette azonban, hogy a Krím felett egy ideig nem volt elérhető a műholdas hálózat.

Ukrajnában szinte közellenségnek nyilvánították a milliárdos üzletembert, miután kiderült, hogy megakadályozott egy rajtaütést Szevasztopolnál. Musk beavatkozása egy róla szóló életrajzi könyvből derült ki. A szerző, Walter Isaacson azt írta: a Musk cége által üzemeltetett Starlink-hálózat szolgáltatásait szándékosan kapcsolták le a Krím közelében, amikor Ukrajna egy rajtaütésszerű támadásra készült az orosz fekete-tengeri flotta ellen.

„Miután nem segítették az ukrán drónokat, hogy az orosz katonai flotta egy részét megsemmisítsék a Starlink közvetítésével, Elon Musk lehetővé tette, hogy ugyanez a flotta rakétákat lőjön ki ukrán városokra. Következésképpen civilek, gyerekek halnak meg” – reagált Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a hírre.

A frontvonalon bizonyítottak – ismerte viszont el a Starlinkről az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság vezetője. Kirilo Budanov szerint a műholdas netes kapcsolatról lehet jót és rosszat mondani, a tények azonban megcáfolhatatlanok. „Abszolút minden frontvonalon használják” – jelentette ki egy jaltai stratégiai találkozón, és hozzátette: pozitív tapasztalatokat szereztek.

Jelentős szerepet játszottak és játszanak, mert nagyon sok rendszer használja a Starlink-rendszert kommunikációra és drónok irányítására, kivált távoli parancsnoki álláson

idézte a CNN Budanovot.

Elon Musk egyébként már korábban fontolóra vette a műholdas internetszolgáltatás leállítását Ukrajna felett.

Partra sodródott drónok

Az ukrán hírszerzés vezetője – részletezés nélkül – azt is megerősítette, hogy a Starlink-lefedettség „egy ideig nem volt elérhető” az Oroszország által megszállt Krím felett.

Azonnal rájöttünk, hogy ott nem volt térerő. Valószínűleg ez minden, amit elmondhatok

– közölte Budanov.

Walter Isaacson Elon Musk című könyvének kiszivárgott részletei szerint közvetlenül a milliárdos utasította titokban mérnökeit, hogy a krími partok közelében kapcsolják ki cégének Starlink műholdas kommunikációs hálózatát, megakadályozandó az orosz haditengerészeti flotta elleni ukrán támadást.

Amint a robbanóanyaggal megrakott ukrán tengeralattjáró drónok megközelítették az ellenséges flottát, „elvesztették a kapcsolatot, és ártalmatlanul partra sodródtak” – írta Isaacson.

Az ukrán tisztviselők kérték a műholdak visszakapcsolását, Muskot azonban az az aggodalom vezérelte, hogy Oroszország nukleáris csapással válaszolna a Krím elleni ukrán támadásra. A félelmet – Isaacson szerint – magas rangú orosz tisztviselőkkel folytatott beszélgetései is fokozták.

Musk nem vállalta a „bűnrészességet”

Musk a CNN megkeresésére nem válaszolt, a tulajdonában lévő X-en azonban azt állította, hogy a cége, a SpaceX által nyújtott Starlink-szolgáltatás soha nem volt aktív a Krím felett.

Azt is közölte: Kijev valóban hozzá fordult a szolgáltatás bekapcsolásáért.

„Érkezett egy sürgősségi kérés a kormányzati hatóságoktól, hogy aktiváljuk a Starlinket egészen Szevasztopolig” – posztolta Musk az X-en.

Szevasztopol egy kikötőváros a Krímben, az orosz flotta támaszpontja. Musk szerint nyilvánvaló volt a szándék, hogy elsüllyesszék az orosz hadihajók nagy részét.

Ha jóváhagytam volna a kérésüket, akkor a SpaceX kifejezetten bűnrészes lenne egy súlyos háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában

– védekezett Musk.

„Egy megszálló nemzet katonai eszközeinek megsemmisítése tisztességes játék, és nem háborús eszkaláció” – jegyezte meg kommentjében egy hozzászóló.

(Borítókép: Elon Musk által adományozott Starlink műholdas szélessávú rendszer antennája látható Izyum Harkiv régióban 2022. szeptember 25-én. Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP)

Rovatok