Index Vakbarát Hírportál

Lampedusa szigetére látogatott az Európai Bizottság elnöke

2023. szeptember 17., vasárnap 15:27

Az illegális bevándorlás kihívás Európa számára, ezért európai választ igényel – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Lampedusa szigetén vasárnap, ahol Giorgia Meloni olasz kormányfővel felkereste a helyi menekülttábort.

Ursula von der Leyen szerint nekünk, és nem az emberkereskedőknek kell eldönteni, ki jöhet Európába.

Az Európai Bizottság elnöke az olasz kormányfő meghívására személyesen mérte fel a helyzetet az európai migráció egyik déli kapujának tartott sziget táborában és kikötőjében. A politikusok az illegális bevándorlás ellen tüntető lakosokkal is találkoztak.

A megoldás nem a migránsok szétosztása [az Európai Unióban], hanem a tengeri átkelési kísérletek megállítása

– mondta Giorgia Meloni a közös sajtótájékoztatón, visszautalva egy korábbi brüsszeli döntésre.

Meloni rendkívüli intézkedéseket vezet be

Az Olaszországba illegálisan belépő menekültek feltartóztatását, ellenőrzött táborokban elhelyezését és kiutasítását jelentette be Giorgia Meloni miniszterelnök, aki péntek este közölt videóüzenetében európai tengeri misszió elindítását kérte az észak-afrikai indulások leállítására.

Az olasz miniszterelnök bejelentette, hogy az utóbbi hetekben rekordot döntő migrációs áramlat miatt rendkívüli intézkedéseket vezetnek be.

A hétfői kormányülésen módosítják a illegális bevándorlók feltartóztatására vonatkozó szabályokat: az országba törvénytelenül belépők esetében 18 hónapra emelik a zárt táborba zárásuk idejét. Mivel jelenleg nincsen elegendő hely, a védelmi tárca feladata lesz az új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben. 

A bevándorlók az itteni központokban adhatják be az esetleges menedékkérelmet, és csak ennek pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort.

AKI NEM RENDELKEZNEK MENEKÜLTSTÁTUSSZAL, ARRA KITOLONCOLÁS VÁR.

Giorgia Meloni bejelentése egyértelműen szigorítás, mivel a mostani gyakorlat szerint az olasz partokra érkezők többségét automatikusan menedékkérőkként kezelik, és kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghatnak az országban.

Rovatok