Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes járvány ütötte fel a fejét Angliában

2023. szeptember 17., vasárnap 15:31

A kanyarós esetek számának növekedése miatt adott ki figyelmeztetést a brit egészségügyi hatóság. Az orvosok szerint a helyzet súlyosságát fokozza, hogy sok gyermek nincs beoltva a betegség ellen. A szülőket egy levélben figyelmeztették arról, hogy az oltatlan tanulókat kötelező karanténba küldhetik.

A kanyarós megbetegedések növekedéséről tett közzé vészjósló adatokat a brit egészségügyi központ – számolt be a Mirror című lap.

Mint írták, tavaly 54 kanyarós megbetegedést volt, miközben az idei év első hat hónapjában már 128 esetet regisztráltak.  A fertőzések 66 százalékát Londonban észlelték.

Az orvosok szerint veszélyben vannak a gyerekek, ezért a szülőket egy levélben figyelmeztették.

A javaslat szerint hazaküldhetik azokat a fertőzötteket, akik nem kapták meg mindkét adag oltást a kanyaró ellen. 

Megjegyezték, hogy ha egy gyerek nincs beoltva, és kanyarós beteggel érintkezik, akkor 21 napos karanténra küldhetik. Ha rendelkezik oltással, akkor viszont nincs szükség elkülönítésre. A lap szerint az is problémát jelent, hogy az emberek bizalmatlanná váltak, miután egy 1998-as tanulmány összefüggésbe hozta a kanyaró elleni oltást az autizmussal. 

Az orvosok úgy látják, hogy a betegség főleg azokat a gyerekeket fenyegeti, akik a Covid-járvány idején több hónapra kimaradtak az iskolából.

Rovatok