Index Vakbarát Hírportál

Hat tinédzser beperelt 32 országot a klímaváltozás miatt

2023. szeptember 18., hétfő 14:09

A 11 és 24 év közötti hat felperes közösségi adakozásból közel 44,7 millió forintot gyűjtött össze, hogy az európai kormányokat bepereljék, amiért szerintük a klímaváltozás ellen tett elégtelen erőfeszítéseikkel veszélyeztetik az ő jövőjüket és emberi élethez való jogukat. A kormányok azzal érvelnek: ez mind csak feltételezés.

Szeptember végén kezdődik meg a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) az a per, amit még hat fiatal indított 32 Európa Tanács-tagállam ellen, amiért a felperesek szerint az országok nem tesznek eleget a klímaváltozás elleni harcban – írja a The Guardian.

A 11 és 24 év közötti portugál fiatalok még hat éve döntöttek a per elindításáról, amire közösségi finanszírozással összesen százezer fontot, azaz mintegy 44,7 millió forintnak megfelelő gyűjtöttek össze, hogy a történelem eddigi legnagyobb klímaperét lefolytassák.

A per elindítását még a 2017-es, Portugália közepén található Leiria közelében lévő erdőtűz után indították, ami 66 emberi életet követelve összesen 20 ezer hektárnyi erdőt pusztított el.

Az egyik fiatal, a 15 éves André dos Santos Oliveira a The Guardiannak úgy nyilatkozott, hogy az európai kormányok nem tudják megvédeni a fiatalokat, miközben az egész kontinensen érezni a klímaváltozás hatását.

Portugáliában ezen a nyáron hőhullámot tapasztaltunk, amelyek csak egyre rosszabbak és rosszabbak lesznek. Korlátozottá vált, hogy bármit is csináljunk, hogy éljük az életünket. A klímaválság hatással van a testi és mentális egészségünkre. Hogy nem tudtok félni?

– fogalmazott a fiatal brit lapnak, aki a tárgyalás miatt távol marad aznap az iskolától, hogy részt vegyen a meghallgatáson. Elmondása szerint azonban Portugáliából busszal és vonattal jut majd a francia városba.

A fiatalokat képviselő ügyvédek azt fogják majd bemutatni, hogy a beperelt 32 nemzet kormányai keveset tesznek a klímaváltozás visszaszorításáért. Sőt állításuk szerint a jelenlegi trendek alapján nemhogy a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedésen belül nem sikerült maradni, hanem a legreálisabb a 3 fokos növekedés.

Idén júliusban több mint 40 Celsius-fok volt a hőmérséklet Leiriában – mondja az egyik felperes, a 23 éves Catarina Mota, aki szerint nehéz felfogni, hogy a kormányok miért nem tesznek semmit a klímaváltozás megállítására.

Olyan nehéz felfogni, hogy ez még csak a kezdet a rendkívüli hőség szempontjából. (...) A kormányoknak szerte a világon meg van a hatalmuk ennek megállítására, de az európai kormányok úgy döntenek, ebből nem veszik ki a részüket. Nem nézhetjük tétlenül, hogy ez történik

– fogalmazott.

A 32 országot azzal vádolják, hogy nem tartják tiszteletben a hat fiatal emberi jogait, amiért nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen. Az ügy konkrétan azzal vádolja az országokat, hogy ezzel az élethez való jogukat, az embertelen vagy megalázó bánásmódtól való mentességhez való jogukat, a magánélethez és a családi élethez való jogukat, valamint a diszkriminációmentes élethez való jogukat sértik.

Az egyik beperelt ország, Görögország ugyanakkor azzal védekezik, hogy a klímaváltozás jelenleg nem veszélyezteti az emberi életet és az egészséget közvetlenül,

miközben az idei, Görögország-szerte jellemző tűzvészek – majd szeptemberben villámáradások – kapcsán a miniszterelnök még a nyáron azt nyilatkozta, hogy a klímaválság okozta a példátlan hőhullámot, ami most már nem elmélet, hanem „a mi valódi tapasztalatunk”.

Az ír kormány az érvelést azzal utasította el, hogy ők nem állapítottak meg azonnali veszélyt, míg a portugál kormány azzal érvel, hogy a felperesek jövőbeni félelmeik miatt akarják őket beperelni, amelyek csupán feltételezések vagy általános valószínűségeket tartalmaznak konkrét példák helyett.

A fiatalok a 27 EU-tagállam mellett az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Oroszországot, Svájcot és Törökországot perelték be.

A per szeptember 27-én kezdődik, és a fiatalok amellett fognak érvelni, hogy 32 európai állam nem megfelelő módon áll a klímaváltozás elleni harchoz, amivel érvelésük szerint megszegik az emberi jogok kapcsán vállalt kötelezettségeiket.

Rovatok