Index Vakbarát Hírportál

Putyin hűséges szövetségese felkelt a kómából, és sétálni indult az esőben

2023. szeptember 18., hétfő 19:05

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi szövetségeséről sok mindent olvasni mostanság, nehéz azonban kiigazodni, hogy mi igaz ebből, és mi nem. A következőkben áttekintjük, mit állít az egyik, illetve a másik fél.

Márciusban láttak először napvilágot azok a pletykák, amelyek szerint a csecsen vezérnek komoly egészségügyi problémái vannak. Első jele ennek az volt, hogy erősen meghízott.

Csecsenföld száműzetésben élő volt miniszterelnök-helyettese, Ahmed Zakajev azt állította, hogy Ramzan Kadirov veseproblémákkal küzd, ami magyarázat lehetne a gyors hízására. A volt miniszterelnök-helyettes állítása szerint Kadirov az Egyesült Arab Emírségekből hozatott Csecsenföldre egy jó hírű szakembert, mert a moszkvai orvosokban nem bízik. Vélhetően a kezelés miatt nem tudott részt venni Vlagyimir Putyin február 21-i moszkvai beszédén.

Nemrégiben azonban újabb vad pletykák kaptak szárnyra Kadirovról. Az ukrán hírszerzés képviselője, Andrij Juszov ugyanis kijelentette, hogy a csecsen vezér kritikus állapotban van. Kadirovot állítólag nem érte semmilyen baleset, hanem betegség következménye, hogy kómában tartják. Úgy fogalmazott, már régóta beteg, krónikus egészségügyi problémái lehetnek.

A belorusz Nexta X-oldalán később megjelent egy videó, amelyen az esőben sétálgató Kadirov látható, amint azt mondja:

Aki nem tudja megkülönböztetni az igazságot az interneten terjedő hazugságoktól, az menjen ki a friss levegőre, és sétáljon egyet, szedje rendbe a gondolatait. Az eső rendkívüli felfrissítő tud lenni.

Érdemes megjegyezni, hogy mindezek alapján nem lehet tudni, hogy hol és mikor mondta ezt. Az is elképzelhető, hogy hónapokkal korábban.

A kérdéssel az Institute for the Study of War háborúkutató intézet is foglalkozott, akik elemzésükben megjegyzik: „Kadirov csecsenföldi uralmának destabilizálódása komoly csapást jelentene a Putyin-rezsimre, részben azért, mert Putyin korai oroszországi népszerűsége szempontjából fontos volt a brutális és véres háború miatt a stabilitás megteremtése Csecsenföldön”.

A szakértők emellett hangsúlyozzák, hogy Kadirov és más orosz tisztviselők aggódhatnak amiatt, hogy az egészségi állapotáról szóló folyamatos pletykák befolyásolják hosszú távú stabilitását és ezáltal Putyin Csecsenföld feletti ellenőrzését is.

A 24tv cikkében pedig pontról pontra áttekintette, mit tudunk eddig a Kadirovval történtekről:

Két verzió lehetséges. Az egyik szerint a csecsen vezér tényleg halálos beteg, ahogyan azt az ukrán hírszerzés állítja. A másik pedig az, hogy Ukrajna újabb konfliktust próbál előidézni az orosz vezetésen belül, ezzel meggyengítve Putyin hatalmát. Bármelyik is legyen, sem az orosz, sem pedig az ukrán média által szolgáltatott „igazságot” nem lehet tényként kezelni.

Rovatok