Index Vakbarát Hírportál

Golyóálló mellényt és drónokat kapott ajándékba oroszországi látogatása végén Kim Dzsongun

2023. szeptember 18., hétfő 05:48

Véget ért Kim Dzsongun észak-koreai vezető oroszországi látogatása, amelynek végén golyóálló mellényt és drónokat kapott búcsúajándékként.

A búcsúztatás egy ritka, hatnapos látogatás csúcspontja volt, amelynek során megbeszéléseket folytatott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, és felvetette annak lehetőségét, hogy Észak-Korea fegyverekkel látja el Oroszországot az ukrajnai invázió támogatására – írja a CNN.

Kim Dzsongun ugyan keveset utazik külföldre, most azonban pazar fogadtatásban részesült, az út nagy részét katonai helyszínek meglátogatásával töltötte. Észak-Koreát súlyos szankciók sújtják, és az energiától kezdve az élelmiszeren át a haditechnikáig mindenre szüksége van.

Távozásakor pedig méltó ajándékkal búcsúztatták az észak-koreai vezetőt, aki Primorje régió kormányzójától golyóálló mellényt és harci drónokat kapott ajándékba.

A páncél a mellkasi, váll-, torok- és ágyéktájékot is védi, a pilóta nélküli repülőgépek között pedig öt, ugyanebben a térségben gyártott kamikaze drón, valamint egy Geranium–25 típusú felderítődrón is szerepel. A Twitteren közzétett videókon az látszik, amint Kim Dzsongun limuzinja felhajt a páncélozott vonatára.

Katonai fókuszú utazás

Kim és Putyin szerdán mintegy ötórás megbeszélést folytattak a Vosztocsnij Kozmodrom űrrepülőtéren, ahol Putyin szerint Kim „nagy érdeklődést” mutatott – Észak-Korea prioritásként kezeli az űrtechnológiát.

Kim a megbeszéléseik után felajánlotta támogatását Putyinnak, mondván: „mindig Oroszország mellett fogok állni”. Putyin „nagyon tartalmasnak” minősítette megbeszéléseiket.

A találkozó hátterében az amerikai kormány hónap elején tett figyelmeztetése állt, miszerint a két ország között „aktívan folynak a fegyverkezési tárgyalások”. Nyilvánosan nem jelentettek be semmilyen megállapodást.

Rovatok