Index Vakbarát Hírportál

Golyóálló, csigalassú és rogyásig van borral: Kim Dzsongun titokzatos vonata

2023. szeptember 12., kedd 20:47

Kim Dzsongun ritkán hagyja el hazáját, most azonban egy páncélozott vonattal utazott Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Ha James Bond-filmeket készítenének valós eseményekről, akkor Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin találkozója biztosan megérdemelne egy epizódot. Képzeljük csak el: egy páncélozott, lassan haladó vonat, amely olyan, mintha egy retró Bond-film díszlete lenne, és két vezető, akiknek a reputációja a filmbeli főgonoszokéval vetekszik.

Vasárnap délután egy sötétzöld, sárga szegélyű vonat hagyta el Észak-Koreát. Különleges színezése alapján egyből azonosítható volt, hogy ez az a vonat, amellyel a Kim-dinasztia már évtizedek óta ki-kilép az országból.

Kim Dzsongun ritkán hagyja el Észak-Koreát. És ha mégis, akkor is ritkán repül, inkább páncélvonattal utazik, ahogyan apja és nagyapja tette előtte. Ezúttal Kim Oroszország felé vette az irányt, hogy ott találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – több mint négy éve ez az első ismert útja Észak-Koreán kívülre. A dél-koreai védelmi minisztérium közölte, hogy értesüléseik szerint az észak-koreai vezető helyi idő szerint kedden kora reggel meg is érkezett Oroszországba.

Egy mozgó luxuserőd

A vonaton hálószobaként és konferenciateremként funkcionáló kocsik is helyet kaptak. A belsejéről kevés kép látott napvilágot, de egy 2018-ban közzétett videón látható, amint Kim magas rangú kínai tisztviselőkkel találkozik egy rózsaszín kanapékkal bélelt széles vasúti kocsiban.

A golyóálló vonat a legtöbb modern vonathoz képest csigalassúsággal halad. Becslések szerint mindössze 45 kilométer per órás sebességgel döcög az észak-koreai síneken, és a sebességét akkor tudja növelni, amikor a kínai vasúthálózatra lép.

2015-ben Kim Dzsongun egy hosszú, fehér asztalnál ült egy konferenciateremnek tűnő teremben. Egy hasonló, 2011-es videón apja, Kim Dzsongil látható, amint ugyanebben a fülkében megbeszélést tart. A régebbi videón jól látható egy sík képernyős televízió, az újabb videón pedig egy laptop lelhető fel.

Az idősebb Kim utazásairól készült felvételeken egy étkezőkocsiban ülést vezet, és egy sötét fával burkolt kocsiban banketten vesz részt. A felvételeken Kim Dzsongil egy étellel teli asztalnál ül szmokingban, és estélyi ruhában fellépő művészek szórakoztatják.

Homár, bor és hölgyek

Kim Dzsongil a pletykák szerint félt a repüléstől, és inkább vonattal utazott, amelyet modern kommunikációs technológiával szereltek fel, és nagy létszámú személyzet szolgálta ki szeszélyeit.

Az orosz, kínai, koreai, japán és francia konyha bármelyik fogását meg lehetett rendelni

– írta Konsztantyin Pulikovszkij orosz tisztviselő, aki egy 2011-es oroszországi útja során együtt utazott a volt vezetővel – idézte fel a The New York Times.

Kim Dzsongil ragaszkodott ahhoz, hogy élő homárt és más friss finomságokat vigyenek a vonatra, amikor az oroszországi útjain Szibérián keresztülhaladt. Pulikovszkij az útról szóló, „Orient Expressz" című emlékiratában elmesélte, hogy Párizsból hozattak többládányi bordeaux-i és burgundi borokat a vonatra.

Amikor Kim unatkozott, „női karmesterek” villanyozták fel, akik koreai és orosz nyelven adtak neki szerenádot. Azt nem tudni, hogy fia, Kim Dzsongun mit tesz a fedélzeten való tartózkodás során táplálkozás és szórakozás céljából, de a fiatalabb Kim étvágya köztudottan vetekszik apjáéval. Állítólag a svájci sajtot, a Cristal pezsgőt és a Hennessy konyakot kedveli.

Családban marad

A Kim család vonatozás iránti vonzódása Kim Il Szunggal, Észak-Korea alapítójával kezdődött, aki egyszer egy vasúti kocsit kapott ajándékba Joszif Sztálin szovjet vezetőtől. Fia, Kim Dzsong Il híresen félt a repüléstől, és inkább vonattal utazott. Egykori testőre 2010-ben azt nyilatkozta a dél-koreai médiának, hogy az észak-koreai vezető attól félt, hogy ellenségei lelövik, ha repülővel utazik. Kim a következő évben szívelégtelenségben halt meg – és az észak-koreai állami média szerint vonaton utazott, amikor elhunyt.

Egy 2009-es jelentés szerint Kim Dzsongil idején 100 biztonsági tiszt utazott egy előretolt vonaton, akik bombák és egyéb fenyegetések után kutattak az állomásokon, és tesztelték a pálya biztonságát. Emellett katonai helikopterek és repülőgépek repültek a fejük fölött, amelyek potenciális veszélyek után kutatva fésülték át az eget. A jelentés szerint Észak-Koreában húsz vasútállomást építettek kizárólag a vezető személyes használatára.

Kim Dzsongun, Észak-Korea jelenlegi vezetője folytatta a családi hagyományt. 2019-ben mintegy 4500 kilométert utazott Kínán keresztül a páncélvonaton, hogy Vietnámba érjen, ahol második személyes találkozóját tartotta Donald Trump akkori elnökkel. Az út két és fél napig tartott az NPR hírportál szerint.

A vonat mint politikai szimbólum

Kim Dzsongun vonata nem egy hagyományos közlekedési eszköz; ez egy mozgó erőd, amely a diktátor személyes és politikai státuszát is tükrözi. A vonat mérete és páncélzata nemcsak a fizikai biztonságot garantálja, hanem a politikai erőt és stabilitást is szimbolizálni kívánja. A vonatozás a Kim-dinasztia hagyománya, és egyértelmű üzenetet küld a nemzetközi közösségnek: Kim Dzsongun nem hajlandó megváltoztatni családja hagyományait vagy politikáját.

2009-ben a dél-koreai Chosun portál részleteket közölt a Kim apja, Kim Dzsong Il által használt vonatról: becslések szerint a mozdony akkor mintegy 90 kocsit húzott maga után. A Kim Dzsongun vonatáról szóló újabb becslések szerint ez a szám 21-re csökkenhetett. Egyes jelentések szerint Kim fővonatával két másik szerelvény is közlekedik: az egyik a vágányok ellenőrzésére szolgál, a másik pedig a biztonsági kíséretét szállítja.

Egy geopolitikai sakkjátszma újabb lépése

A találkozó időzítése és helyszíne, Vlagyivosztok, nem véletlen. Oroszország egyre aktívabb szerepet kíván játszani a Koreai-félszigeten, és Észak-Korea számára is fontos, hogy diverzifikálja diplomáciai kapcsolatait, különösen az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával fennálló feszültség közepette. A találkozó lehetőséget teremt mindkét fél számára, hogy újraértékelje és erősítse stratégiai érdekeit. Az Észak-Korea és Oroszország vezetői közötti találkozó nem csupán diplomáciai esemény; ez egy geopolitikai sakkjátszma újabb lépése.

Az észak-koreai fegyverexport és az orosz élelmiszer- és technológiai segítségnyújtás potenciális témái a találkozónak. Az is elképzelhető, hogy a két ország közötti együttműködés mélyülése az Egyesült Államok és szövetségesei számára további kihívásokat jelent.

Eközben az amerikaiak attól tartanak, hogy a Putyin–Kim-találkozó fegyverek kifejlesztéséhez szükséges technológiához juttatja Észak-Koreát, amelyekhez az eddigi szankciók miatt már két évtizede nem férhetett hozzá. 

Emellett az orosz hadsereg megviselt, kimerült és utánpótlásra szorul a több mint másfél éve tartó ukrajnai háború miatt, és ez a másik oka, hogy az Egyesült Államok tart a két fél találkozójától. A két ország hétfői bejelentését követően a Fehér Ház fel is szólította Észak-Koreát, hogy „ne szállítson vagy adjon el fegyvereket Oroszországnak”.

Amint arra számítottunk, Oroszország és Észak-Korea között folytatódhatnak a fegyverkezési tárgyalások Kim Dzsongun oroszországi útján

– mondta Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője Oroszország és Észak-Korea bejelentésére reagálva. Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin találkozója nem csupán két elszigetelt állam vezetőinek találkozója; ez egy olyan geopolitikai esemény, amelynek hatása messze túlmutat a két ország határain. A találkozó és annak körülményei – beleértve a vonatot mint politikai szimbólumot – mélyrehatóan befolyásolhatják a régió és a világ jövőjét.

(Borítókép: Kim Dzsongun észak-koreai vezető búcsúztatásban részesül, amint vonattal indul Phenjanból oroszországi látogatására. Fotó: Str / AFP)

Rovatok