Index Vakbarát Hírportál

A fél világ retteg Putyin és Kim Dzsongun esetleges együttműködésétől

2023. szeptember 8., péntek 07:43

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleges találkozója ahhoz vezethet, hogy Phenjan olyan fegyverekhez jut, amelyekhez az ENSZ két évtizedes szankciói miatt eddig nem férhetett hozzá.

Ahogy korábban írtuk, Kim Dzsongun észak-koreai vezető még ebben a hónapban Oroszországba utazhat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A találkozó egyik fő témája az lenne, hogy Észak-Korea több fegyvert szállítson Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz és további katonai együttműködésről is tárgyaljanak.

Az ENSZ szankciói 17 éve megakadályozzák, hogy Észak-Korea működőképes nukleáris fegyverarzenált és ballisztikus rakétarendszert építsen ki. Kim Dzsongun és Putyin találkozója, illetve a két ország együttműködése lehetőséget adna a szankciók megkerülésére.

A CNN idézi Leif-Eric Easley-t, a szöuli Ewha Womans Egyetem nemzetközi tanulmányok professzorát, miszerint Oroszország rendelkezik azzal a katonai technológiával, amelyre Kimnek szüksége lenne nukleáris programjához.

Az ENSZ-szankciók ellenére Kim az elmúlt két évben látványosan fejlesztette ballisztikus rakétaprogramját. Ez idő alatt több tucat rakétát tesztelt, köztük olyan interkontinentális ballisztikus rakétákat (ICBM), amelyek képesek lehetnek nukleáris robbanófejet juttatni az amerikai kontinens fölé.

Ha Kimnek sikerül megszereznie a szükséges technológiát Oroszországtól, mely évtizedek óta világelső a nukleáris rakétagyártásban, az nagy lökést adna programjainak, és nagy aggodalomra adna okot a nyugati vezetőknek

– mondták az elemzők.

Rovatok