Index Vakbarát Hírportál

Háborúra készül Kim Dzsongun

2022. október 14., péntek 06:11

Kim Dzsongun észak-koreai vezető csütörtökön arra figyelmeztette ellenfeleit, hogy nukleáris erői teljes mértékben felkészültek a „tényleges háborúra”, egy nappal azután, hogy az elszigetelt ország újabb rakétakísérletet végzett.

Nukleáris harci erőink ismét bebizonyították teljes felkészültségüket a tényleges háborúra, hogy kontroll alatt tarthassuk az ellenségeinket − mondta Kim Dzsongun az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) jelentése szerint.

A vezető agresszív kijelentése − amely több hónapja az első az észak-koreai rakétaprogrammal kapcsolatban − azután hangzott el, hogy a KCNA jelentése szerint személyesen felügyelte a Koreai-félszigettől nyugatra fekvő vizek felett szerdán végrehajtott nagy hatótávolságú cirkálórakéták tesztjét − közölte a CNN.

A csatorna számításai szerint a szerdai volt a rezsim 26-ik cirkáló- vagy ballisztikus rakétakísérlete idén, bár elemzők hangsúlyozták, hogy a KCNA jelentéseit óvatosan kell kezelni, mivel az észak-koreai állami média általában túlértékeli a kilövések sikerét.

Hétfőn az észak-koreai állami média hat hónapos hallgatást tört meg az idei rakétakísérletek sorozatáról, azt állítva, hogy azok egy olyan szimuláció részei voltak, amelynek célja Phenjan készségének demonstrálása volt arra, hogy taktikai nukleáris robbanófejeket képes kilőni dél-koreai célpontokra.

Kim Dzsun-rak, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának szóvivője megerősítette, hogy Észak-Korea helyi idő szerint szerdán hajnali 2 órától két cirkálórakétát lőtt ki a dél-phjongani tartománybeli Kaechon térségéből a Sárga-tenger néven is ismert Nyugati-tenger fölé.

A dél-koreai hadsereg valós időben értesült a helyzetről, és az Egyesült Államokkal való szoros együttműködéssel, a felügyelet és az éberség megerősítése mellett készenléti állapotot tartott fenn 

− mondta Kim egy csütörtöki tájékoztatón.

Nem blöfföl

Az Egyesült Államok haderejének Indo-csendes-óceáni Parancsnoksága nem kommentálta a szerdai tesztről szóló jelentéseket.

Elemzők óvatosságra intettek a KCNA jelentéseivel kapcsolatban. A rezsim néha meglepően átláthatóan nyilatkozik fegyverfejlesztési céljairól, de hajlamos eltúlozni erejét és képességeit

− mondta Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Womans Egyetem nemzetközi tanulmányok docense. 

Easley azonban hangsúlyozta, hogy az észak-koreai jelentéseket Dél-Korea és a Nyugat nem tekintheti pusztán blöffnek.

Kim Dong-jub, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora szerint az észak-koreai rakétakísérletek fejlődő programot mutatnak, még akkor is, ha a jelenlegi erősségét eltúlozzák.

Az a tény, hogy Kim Dzsongun felügyelte a rakétaindítást, arra utal, hogy a cirkálórakéta a fejlesztés végső stádiumában van

− mondta.

Ilyen rakétát még nem teszteltek

A cirkálórakéták lényegesen különböznek a ballisztikus rakétáktól, amelyekkel az idei észak-koreai tesztek nagy többségét végrehajtották.

A ballisztikus lövedéket rakéta vagy rakéták segítségével indítják, majd a Föld légkörén kívülre kerül, a visszatérés előtt az űrben siklik, és a gravitáció által hajtva ereszkedik le a célpontjáig. A cirkálórakétát sugárhajtómű hajtja, repülése közben a Föld légkörében marad, és a repülőgépekhez hasonló vezérlőfelületekkel manőverezhető.

A cirkálórakéták kisebb hasznos teherrel rendelkeznek, mint a ballisztikus rakéták, ezért kisebb nukleáris robbanófejet lehet rájuk szerelni, mint az Egyesült Államok szárazföldi területének elérésére tervezett rakéták, például az interkontinentális ballisztikus rakéták.

Atomtesztekre készülhetnek

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai tiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztelését, a cirkálórakéták tesztjeire azonban nem vonatkozik ilyen korlátozás. Nem bizonyított, hogy Észak-Korea képes lenne nukleáris robbanófejet telepíteni bármely rakétájára.

Shin Beom-chul, Dél-Korea védelmi miniszterhelyettese csütörtök reggel az SBS helyi rádióállomásnak nyilatkozva elmondta, hogy a rakétakísérletek és a Phenjanból érkező fenyegető bejelentések sorozata azt mutatja, hogy Észak-Korea arra készülhet, hogy hetedik alkalommal is nukleáris eszközt teszteljen. Az utolsó teszt 2017-ben volt.

Észak-Korea különböző rakétákat tesztel. Most cirkálórakétákat teszteltek, és szerintem tesztelni fogják az egyes robbanófejekre tölthető taktikai atomfegyvereket is

− mondta Shin.

A politikus elmondta, hogy Észak-Korea még nem hajtott végre taktikai nukleáris tesztet, ezért kisebbé és ellenőrizhetővé kell tennie a nukleáris robbanófejeket.

(Borítókép: Kim Dzsongun észak-koreai vezető részt vesz a Mangyongdae Forradalmi Iskola és Kang megalapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen 2022. október 12-én. Fotó: Srt / AFP)

Rovatok