Index Vakbarát Hírportál

Üzenet Kijevből: Bizonyítani fogjuk, hogy a magyar kormány állításai erőltetettek és abszurdak

2023. szeptember 18., hétfő 16:02

Még egy hete sincs, hogy napvilágot látott a hír, miszerint Kijev kész tárgyalni Magyarországgal az országuk területén élő kisebbségek jogairól, most az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának elnökhelyettese beszélt arról, hogy a magyar kormány állításai abszurdak ezzel a témával kapcsolatban. Szerinte Ukrajnában nincs korlátozás vagy hátrányos megkülönböztetés a nemzeti kisebbségekkel szemben.

Magyarország elismerte, hogy szándékosan akadályozta Ukrajna integrációját az Európai Unió és a NATO irányába a kárpátaljai magyarok ügye miatt. Ugyanakkor Ukrajnában nincs korlátozás vagy hátrányos megkülönböztetés a nemzeti kisebbségekkel szemben, Budapest állításai pedig erőltetettnek tűnnek – erről beszélt Jehor Csernev ukrán parlamenti képviselő, az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának elnökhelyettese, Ukrajna állandó NATO-delegációjának vezetője.

„Ukrajnának az európai intézményeken keresztül kell rendeznie a Magyarországgal való kapcsolatát, megmutatva és bizonyítva, hogy melyik félnek van igaza, és bizonyítva az állítások abszurditását” – fogalmazott a képviselő, aki emlékeztetett, az EU-nak „nagyon konkrét befolyásolási eszközei vannak, többek között pénzügyiek is”. 

Példaként említette, hogy amikor Magyarország tavaly blokkolta az EU Ukrajnának szánt segélycsomagját, Budapestet elzárták az uniós támogatásoktól. „Így a kérdés megoldódott” – mondta a képviselő, aki szerint a Magyarországgal való feszült viszony olyan probléma, amelyet „hazánk évek óta próbál megoldani”.

Kerestük a lehetséges kapcsolódási pontokat. Sőt, engedményeket tettünk. Például a Verhovna Rada volt az, amely egy évvel elhalasztotta a kisebbségi iskolák ukrán nyelvre való kötelező átállását. Ezt a lépést éppen a Magyarországgal való probléma miatt tettük meg. Ez azonban nem érintette Budapestet. Minden alkalommal, amikor megpróbáltunk félúton találkozni, és kísérletet tettünk a Magyarország által blokkolt NATO–Ukrajna Bizottság munkájának feloldására, az nem vezetett semmire. Egyedül a vilniusi csúcstalálkozón létrehozott NATO–Ukrajna Tanács tette lehetővé, hogy megfelelően együttműködjünk a szövetséggel

– magyarázta a politikus a Verhovna Rada oldalán közzétett leirat szerint. Hozzátette: „partnerekkel együtt képesek lesznek megoldani a kétoldalú kapcsolatokban felmerülő összes problémás kérdést”.

Tárgyalások a láthatáron

Korábban az Index arról is beszámolt, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében Kijev kész megváltoztatni az iskolai nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat. Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olga Sztefanyisina azonban kiemelte, szerinte az etnikai kisebbségeknek meg kell tanulniuk ukránul, hogy országszerte élni tudjanak a lehetőségekkel. További részleteket ide kattintva olvashat.

Rovatok