Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában

2023. szeptember 18., hétfő 12:40

2024. február végén vagy március elején előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában.

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök vasárnap késő este a belgrádi Pink Televízióban bejelentette, hogy 2024. március 4-én vagy egy héttel korábban lesznek az előrehozott parlamenti választások Szerbiában – adta hírül az MTI.

Az utóbbi hónapokban Szerbiában az ellenzék többször is a kormány lemondását és az előrehozott választások kiírását követelte.

A kormánypárti politikát ellenzők utcai tiltakozásai azt követően kezdődtek el, hogy május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. Másnap pedig egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt kilenc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén.

A tüntetők az erőszak ellen léptek fel, de a kormány, a köztársasági elnök és más, magas beosztású tisztségviselők menesztését is követelték.

Alekszandar Vucsics eleinte határozottan elutasította, hogy engedjen ezeknek a követeléseknek, az utóbbi néhány hétben viszont már arról beszélt, a tervezettnél előbb is urnák elé szólíthatják a szavazópolgárokat.

Szerbiában a legutóbb 2022. április 3-án tartottak előrehozott parlamenti választást, ám a köztársasági elnök már a választás éjszakáján bejelentette, hogy két évvel később újra választásokra lehet számítani.

Rovatok