Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia visszatérhet az Európai Unió belső körébe

2023. szeptember 20., szerda 08:51

Franciaország és Németország arra készül, hogy több európai országnak – köztük Nagy-Britanniának – is társult uniós tagságot ajánl fel annak érdekében, hogy az európai partnerek belső körébe léphessenek, és állandó, súrlódásoktól mentes kereskedelmi kapcsolatokat tudjanak kiépíteni.

A lépés újjáépítheti Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti kapcsolatokat – írja az Independent. Franciaország és Németország egy olyan tervezettel állt elő, amely a partneri kapcsolatok négy új szintjét hozná létre. A legmagasabb szinten társuló országok „belső kört” alkotnának.

A csatlakozás lehetősége az unióból távozó Nagy-Britanniának is elérhetővé válna, és alapja lehetne a szorosabb gazdasági kapcsolatok kialakításának.

Magas rangú, konzervatív brit politikusok üdvözölték a javaslatot. Michael Heseltine volt miniszterelnök-helyettes szerint Nagy-Britanniának meg kell vizsgálnia a tervezetet minél hamarabb, mert a britek túlnyomó többsége hibának tartja a brexitet.

A brexitpártiak ellenzik a tervet, és azt mondják, hogy a tagállamok kétségbeesésükben akarják bővíteni az uniót.

A tervekről szóló hírek azt követően láttak napvilágot, hogy Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel. A találkozó egy nemzetközi körút utolsó állomása volt, amelynek célja, hogy Starmert leendő brit miniszterelnökként mutassa be a választóknak. 

A britek jövőre parlamenti választásokat tartanak, és mind a két nagy párt kizárta a társult uniós tagság formáit.

Starmer arra tett ígéretet, hogy a választások megnyerése esetén egy sokkal jobb brexitmegállapodást fog kötni, de elutasította a vámunióhoz és az egységes piachoz történő újbóli csatlakozást.

Mindeközben a brit költségvetési hivatal vezetője szerint a brexitnek olyan gazdasági hatásai vannak, mint a koronavírus-járványnak vagy az energiaárak drasztikus emelkedésének.

Rovatok