Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden alakításán röhög a fél internet, megint kínos helyzetbe hozta magát az elnök

2023. szeptember 21., csütörtök 14:03

Joe Biden amerikai elnök ismét nagyot bakizott, ezúttal egy megmosolyogtató antré és egy elmaradt kézfogás miatt irányult rá a nemzetközi sajtó figyelme.

Joe Biden amerikai elnök – akit nemrég súlyos tiszteletlenséggel vádolt a tengerentúli sajtó egy része – szerdán találkozott New Yorkban brazil kollégájával, Luis Inácio Lula da Silvával. A brazil elnökkel közös sajtótájékoztatón Biden kiállt a munkavállalók jogai mellett, és a nyilvánosság előtt tisztázták az Ukrajnával és más kérdésekkel kapcsolatos nézeteltéréseiket.

A sajtóesemény végén Biden egyszerűen elfelejtett kezet fogni Lula da Silvával, ami szemmel láthatóan frusztrálta a brazil elnököt, aki egy dühös kézlegyintést is megeresztett a kollégája irányába – írja a Daily Mail.

Mielőtt ez megtörtént, úgy tűnt, Biden zavarba jött, a beszámolók szerint nem tudta eldönteni, hogy tisztelegjen-e a közönség előtt, vagy csak a felfelé tartott hüvelykujját mutassa feléjük.

A találkozó kezdete előtt Biden majdnem felborított egy zászlótartó rudat is, amikor a színpad felé tartott. Aztán beszéd közben is bakizott egyet, a klímaválsággal kapcsolatban a „felgyorsítás” szót használta a „felgyorsulás” szó helyett. Emellett a fülhallgatójával is elbabrált, amin keresztül Lula da Silva szavait tolmácsolták neki.

Egyik baki követi a másikat

A Biden korával és kompetenciájával kapcsolatos kérdések hosszú ideje témát szolgáltatnak az amerikai sajtónak. A kutatások szerint egyre több amerikai látja úgy, hogy Bidennek távoznia kell a Fehér Házból: az amerikai szavazók több mint kétharmada úgy véli, hogy a 80 éves elnök alkalmatlan egy második ciklusra, és a demokrata szavazók közel fele „problémaként” jellemzi a korát.

Joe Bidennek az elmúlt időszakban több mindennel is meggyűlt a baja, megesett, hogy a brit királynőt éltette, de volt, hogy elesett, vagy beverte a fejét egy helikopterbe. Legutóbb a szavakkal volt gondja, amikor eltévesztette Rishi Sunak titulusát. Az ügyben a legérdekesebb, hogy korábban egyszer már a miniszterelnök nevét is elrontotta.

Tavaly szeptemberben egy konferencián kereste a nyilvánosság előtt Jackie Walorskit, az augusztusban autóbalesetben meghalt indianai kongresszusi képviselőnőt, és úgy tűnt, elfelejtette, hogy már nem él. Emellett többször is előfordult, hogy Biden tanácstalanul téblábolt a színpadon.

Az elnök kampánystábja közben mindent megtesz, hogy az elnök ne kövessen el olyan bakikat, amiken a sajtó aztán csámcsogni tud napokig. Állítólag jegyzetkártyákat készítenek a keze ügyébe, hogy mindig tájékozott legyen a legaktuálisabb közéleti témákban, és még arra is figyelnek, hogy kisebb lépcsőfokokat kelljen megmásznia az Air Force One fedélzetére való felszálláskor, nehogy véletlenül elcsússzon vagy megbotoljon.

Rovatok