Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban elhangzott, mi lehet egyenlő az emberiség végével

2023. szeptember 22., péntek 16:50

Kárba veszett lehetőség az ENSZ e heti közgyűlése, az semmivel nem vitt közelebb az ukrajnai békéhez, a nagyhatalmak ezúttal sem látták megfelelőnek az időt arra, hogy tárgyaljanak egymással – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy sajnos a fegyveres konfliktus rendezése továbbra sem körvonalazódik.

„Ez a hét, ami lassan már a hátunk mögött van New Yorkban, ez is kárba veszett abból a szempontból, hogy az igazán nagy és erős országok ezt a hetet sem látták alkalmasnak arra, hogy beszéljenek egymással” – mondta.

Szavai szerint mindez azért is különösen sajnálatos, mert az ENSZ-t éppen azért hozták létre, hogy az egymással konfliktusban lévő felek is semleges körülmények között folytathassanak megbeszéléseket, írja az MTI.

„Ez egyelőre elmaradt itt ezen a héten is, tehát sajnos az ENSZ közgyűlésének az idei magas szintű hete sem vitt, visz közelebb minket a békéhez” – szögezte le.

El kell kerülni az atomháborút

Szijjártó Péter az átfogó atomcsendszerződés részes államainak délutáni konferenciája kapcsán arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnában egy atomhatalom áll szemben egy olyan országgal, amelyet szintén atomhatalmak támogatnak, ráadásul az utóbbi időben többször is teljesen „nyíltan és szégyentelenül” hivatkoztak a nukleáris képességekre, illetve szegényítetturán-tartalmú fegyvereket is bevetnek.

„Remélhetőleg azért abban mindenki még egyetért, hogy az a végső szakasz, amely a nukleáris háborút jelentené, mindenképpen elkerülendő” – jegyezte meg, rámutatva, hogy ez gyakorlatilag az emberiség végével lenne egyenlő.

Mindez most még inkább felértékeli az átfogó atomcsendszerződést, amelynek aláírói vállaták, hogy nem hajtanak végre kísérleti atomrobbantásokat – vélekedett, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy egyes országok, például Kína vagy az Egyesült Államok nincsenek a részes felek között.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok