Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa szerint a migrációt humánusan kell kezelni

2023. szeptember 23., szombat 14:37

Minden országnak a lehetőségekhez mérten biztosítania kellene a migránsok rendezett beutazási lehetőségét – mondta Ferenc pápa szombaton a dél-franciaországi Marseille-ben. A pápa szerint az életüket kockáztató emberek nem inváziót jelentenek, ők ugyanis befogadást és új életet keresnek.

„A migráció nem vészhelyzet, hanem korunk felelősségteljes, európai megközelítést megkövetelő valósága, amelyet humánusan kell kezelni” – hangsúlyozta az egyházfő a dél-franciaországi Marseille-ben, ahol részt vesz a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi fesztiváljának, a szeptember 18. és 24. között megrendezett Mediterrán találkozó (Rencontres Méditerranéennes) záróprogramján.

Ferenc pápa óva intett az elszigetelődéstől és a rémhírterjesztéstől az Afrikából a Földközi-tengeren át Európába irányuló migrációval kapcsolatban.

Ez a jelenség nem rövid távú vészhelyzet, amely mindig megfelel a rémhírterjesztő propaganda számára, hanem korunk valósága, olyan folyamat, amely három földrészt érint a Földközi-tenger mentén, és bölcs előrelátással kell kezelni, beleértve egy olyan európai választ, amely képes megbirkózni az objektív nehézségekkel

– hangoztatta Ferenc pápa.

„A Mare Nostrum igazságért kiált, mert partjainál egyrészt bőség, fogyasztás és pazarlás, másrészt szegénység és bizonytalanság uralkodik” – mondta az egyházfő a 29 mediterrán ország ifjúsági találkozójának résztvevőivel rendezett találkozóján.

Jajkiáltást hallani, amely a Földközi-tengert, a mare nostrumot, a civilizáció bölcsőjét mare mortuummá változtatja, a méltóság temetőjévé. Ez migráns testvéreink elhaló jajkiáltása

– nyomatékosította a pápa a „mi tengerünk” és a „halál tengere” kifejezést használva latinul.

„Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a migránsok befogadásának nehézségeit" – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy „a fő szempont azonban nem a saját jólétünk megőrzése, hanem az emberi méltóság védelme kell hogy legyen”.

Nem az elszigetelődésben van a jövő

– jelentette ki az egyházfő, aki szerint, „ha megálljt kiáltunk, csak a szemünket hunyjuk be, ha pedig csak magunkat mentjük, az holnap tragédiába torkollik”.

„A jövő nemzedékek háláját vívjuk ki azzal, ha megteremtjük az elkerülhetetlen integráció feltételeit. De bennünket fognak hibáztatni azért, ha csak steril asszimilációt folytatunk” – figyelmeztetett a pápa.

Az integráció fáradságos, de előretekintő felkészülés a jövőre

– mondta a szentatya. „Az asszimiláció viszont, amely nem veszi figyelembe a különbségeket és mereven ragaszkodik a saját paradigmáihoz, oda vezet, hogy egy eszme uralja el a valóságot és ezzel sodorja veszélybe a jövőt, mert növeli a távolságokat és gettósodást idéz elő, amely ellenségeskedést és intoleranciát szül” – tette hozzá.

Marseille-i látogatásának második napján délután a pápa misét tart közel 60 ezres tömeg előtt. Az istentiszteleten várhatóan Emmanuel Macron francia elnök is részt vesz, aki előzetesen megbeszélést folytat a katolikus egyház fejével. A találkozón a migráció is szóba kerül.

Rovatok