Index Vakbarát Hírportál

Magyarországot is bíróság elé állítják a klímaváltozás miatt

2023. szeptember 23., szombat 19:32

Szeptember 27-én kezdődik meg a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) az a per, amit hat portugál fiatal indított 32 Európa Tanács-tagállam ellen 2020-ban azt állítva, hogy ezek az országok nem tesznek eleget a klímaváltozás elleni harcban. Magyarország is a beperelt országok között van.

A 11 és 24 év közötti portugál fiatalok még hat éve döntöttek a per elindításáról, amire közösségi finanszírozással összesen százezer fontot (körülbelül 44,7 millió forint) gyűjtöttek össze, hogy a történelem eddigi legnagyobb klímaperét elindíthassák, és bíróság elé citálhassanak több tucat fejlett európai országot. A per elindítását még a 2017-es, Portugália közepén található Leiria közelében lévő erdőtűz után kezdték el kieszközölni.

A fiatalokat képviselő ügyvédek azt fogják majd bemutatni, hogy a beperelt 32 nemzet kormányai keveset tesznek a klímaváltozás visszaszorításáért.

Az egyik beperelt ország, Görögország korábban azzal védekezett, hogy a klímaváltozás jelenleg nem veszélyezteti az emberi életet és az egészséget közvetlenül. Az ír kormány az érvelést azzal utasította el, hogy ők nem állapítottak meg azonnali veszélyt, míg a portugál kormány azzal érvel, hogy a felperesek jövőbeni félelmeik miatt akarják őket beperelni, amelyek csupán feltételezések vagy általános valószínűségeket tartalmaznak konkrét példák helyett.

Mint a The Guardian írja, az Egyesült Királyság kormánya azzal védekezik, hogy világraszóló intézkedéseket hoz az éghajlatváltozás ellen, és jogilag kötelező érvényű célként tűzte ki, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

A keresetben megnevezett európai uniós tagállamok a következők:

Az EU-n kívüli beperelt országok a következők:

Rovatok