Index Vakbarát Hírportál

Óvodás gyerekekkel győzné le a „söpredéket” Vlagyimir Putyin

2023. szeptember 25., hétfő 16:13

Sokak számára nem újdonság, hogy az orosz vezetés korábban is, manapság pedig egyre inkább támogatja a gyerekek katonai nevelését. Oroszországban már az óvodákban megkezdődik ez a folyamat, később pedig egyre fokozódik annak mélysége. Ez azonban nem csak gyakorlati katonai jellegű képzést jelent. Az iskolapadokban nagy propagandamunka kezdődött.

Egyenruhát vesznek fel és menetelni tanulnak az óvodások Oroszországban, míg az idősebbek megtanulják, hogyan kell lövészárkot ásni, gránátot dobálni és valódi lőszerrel lőni. Sokak számára talán nem újdonság, hogy a moszkvai vezetés nagy hangsúlyt fektet az iskolák militarizálására, ez azonban a háború óta csak fokozódott.

Az, hogy háborúra készíti fel a gyerekeket a Kreml, nem olcsó mulatság – derült ki a CNN cikkéből, melyben megemlítik, hogy az orosz oktatási intézményekben tízezer „katonai-hazafias” klub működik, amelyekben mintegy negyedmillió ember tevékenykedik. Ezek a klubok többirányú erőfeszítés részét képezik, amely magában foglalja az iskolai tanterv radikális átalakítását is. Kötelező órákat tartanak a „katonai-hazafias” értékekről, a korszerűsített történelemkönyvek pedig az orosz katonai győzelmeket hangsúlyozzák.

Egy tollvonással minden más lett

Vlagyimir Putyin orosz elnök még augusztusban ragadott tollat, hogy kézjegyével kiadja a parancsot egy új tantárgy bevezetésére, melynek neve A biztonság és a haza védelmének alapjai.

Az oktatási minisztérium ezt követően e kezdeményezés részeként olyan kurzusokat hirdetett meg, amelyek között szerepelnek kirándulások katonai egységekhez, „katonai-sportjátékok, találkozók katonai személyzettel és veteránokkal”, valamint drónokról szóló órák. Ezen felül állítólag azt is megtanítják a gyerekeknek, hogy kizárólag a lőtéren használjanak éles lőszert.

A programot idén tesztelik, és 2024-ben vezetik be. Az orosz oktatási minisztérium egyik dokumentuma szerint a célja az, hogy a „katonai egyenruha esztétikájának, a katonai rituáléknak és a harci hagyományoknak a megértését és elfogadását” erősítse.

Hamisított történelem

A Kreml azonban nem áll meg itt. A történelemkönyvekben Oroszország hősként tűnik fel minden mozzanatban. A modern történelmet is átírják, így nem maradt ki a könyvekből az ukrajnai háború sem, amelyben a fejezetek sajátos címet kaptak. Többek között olyanokat, mint

Bele sem kell olvasnunk a könyvbe, hogy tudjuk, a legismertebb propagandaszövegeket látnánk viszont a frissen nyomtatott lapokon. Vlagyimir Putyin és az orosz kormányzat többször is „különleges küldetésként” hivatkozott az ukrajnai háborúra, melynek célja az orosz kisebbség védelme a „neonácikkal” szemben.

Az 1956-os magyar forradalom

A diákok kezében már 25 napja ott van az a tankönyv is, amelyből minden tizedikes és tizenegyedikes orosz iskolás tanulja a történelmet. Ebben Joszif Sztálin például kimondottan pozitív szereplőként jelenik meg, akit „milliók sirattak”. Az 1956-os magyar forradalom az új orosz tankönyvben egykori „fasiszták” és „lázadó radikálisok” által kirobbantott felkelés, Németország 1990-es egyesítését pedig mostantól „az NDK NSZK általi annexiójaként” tanulják. Megnéztük az előző évek orosz tankönyveit, és példák alapján mutatjuk, miért aggasztóak azok a változások, amelyek az orosz oktatásban következtek be.

Ami az 1956-os forradalmat illeti, arról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov is beszéltek. „Elmondtam Szergej Lavrovnak, hogy az 1956-os forradalom a magyar történelem egyik legfelemelőbb eseményét jelenti, amikor magyar emberek hősökké váltak, kiálltak az ország szabadságáért, szuverenitásáért, kiálltak a túlerővel szemben és harcoltak, ezért számunkra ezen emberek fasisztának minősítése egészen egyszerűen elfogadhatatlan, és ez olyan kérdés, amelynek még a megvitatásába sem vagyunk hajlandók belemenni” – mondta ezzel kapcsolatban a magyar miniszter. Hozzátette,

Szergej Lavrov arról biztosított, hogy ebben az ügyben Putyin elnök legutóbbi nyilatkozata az irányadó.

Ezzel valószínűleg az orosz elnök azon kijelentésére célzott, melyben kimondja, hiba volt 1956-ban tankokat küldeni Magyarországra. Bár a cikket olvasó és a végén online szavazó olvasóink többsége szerint ez csak egy politikai vélemény, és nem őszinte megbánás. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Legyőzni a „söpredéket”

Vlagyimir Putyin személyesen vezette a kampányt, amelynek célja a hazafiság meghonosítása az orosz iskolákban. Ebben a hónapban például egy Kremlben tartott rendezvényen egy csoport gyermeknek mesélt az orosz elnök egy olyan levélről, amelyet nagyapja küldött apjának, aki a második világháborúban a nácik ellen harcolt.

Győzzétek le a söpredéket!

– írta neki nagyapja Putyin beszámolója szerint.

„Rájöttem, miért nyertük meg a Nagy Honvédő Háborút. Az ilyen hozzáállású embereket egyszerűen nem lehet legyőzni. Teljesen legyőzhetetlenek voltunk, ahogy most is azok vagyunk” – fogalmazott az orosz elnök.

Hétévesen katonai alapképzés

A CNN a közösségi médiában átfogó felmérést végzett, melyből kiderült, hogy már hét-nyolcéves gyerekek is katonai alapkiképzésben részesülnek.

A lap példaként említi, hogy júliusban a belgorodi gyerekek hívójelet adtak maguknak – az egyikük a Pöröly nevet választotta –, és olyan gyakorlatokon vettek részt, amelyeken automata fegyverek használatát, géppisztoly összeszerelését és akadálypályán való átjutást gyakorolták. A belgorodi kormányzó szerint rendszeresen kellene ilyen gyakorlatokat végezni iskolásokkal és óvodásokkal egyaránt.

Ezek a gyerekek leginkább katonai felvonulásokon tűnnek fel. Krasznodarban egy tucat, hét-nyolcévesnél nem idősebbnek tűnő gyermek vonult fel katonai és haditengerészeti egyenruhában, némelyikük automata fegyverutánzattal a kezében. A Vologda városában tartott felvonuláson egy kisgyerek tisztelgett, majd azt mondta: „Vezérparancsnok elvtárs! A felvonulás készen áll. Uljana Sumelova parancsnok vagyok”. De hasonló jelenetek játszódtak le Oroszország-szerte.

A gyerekek egy része izgatottnak, más része zavartnak látszik. A legtöbb gyerek ezeken a felvonulásokon valamilyen katonai egyenruhát visel, és próbál lépésben menetelni. Gyakran orosz katonai hősök képeit viszik magukkal.

Z és más jelek

A gyerekek a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai háborúban alkalmazott szimbólumokat is használják már. Asztrahán városában az óvodások egyenruhát viseltek és játékjárműveik is vannak, amelyeken a Z betű volt látható, amely az ukrajnai háború támogatásának propagandisztikus jelképe.

A Védelmi Minisztérium a nagy nyilvánosságot kapott „Kívánságok karácsonyfája” programmal növelte az iskolák felé irányuló tevékenységét, amelyben maga a védelmi miniszter, Szergej Sojgu is aktívan részt vett.

Oroszország gyermekeitől azt várják, hogy gyakorlati módon is hozzájáruljanak a háborús erőfeszítésekhez. A kormányzó Egységes Oroszország párt Vlagyivosztokban programot indított, amelynek keretében az iskolások nadrágokat és sapkákat varrnak a katonáknak. De volt, ahol levélíró akciókat is indítottak.

Sportot csináltak a gránátdobásból

Az orosz Ifjúsági Katonai Sportjátékokon való részvételt is ösztönzik, leginkább a tizenévesek körében. A orenburgi régióban például olyan versenyszámok voltak, mint a gránátdobás, akadálypálya, Kalasnyikov-összerakás, de volt hadtörténeti vetélkedő is.

A védelmi minisztérium szerint a cél „a kölcsönös segítségnyújtás és a bajtársi támogatás, a magasszintű erkölcsi és pszichológiai tulajdonságok ápolása, valamint a fiatalabb generáció felkészítése az Orosz Föderáció fegyveres erőiben való szolgálatra”.

Az egyik ilyen rendezvényen videó is készült, a képsorok magukért beszélnek.

Csaknem 80 százalékos támogatottság

A katonák iskolákat is látogatnak, egyikük azt magyarázta a gyerekeknek, hogy egy sebesült katonát látogatott meg, aki azt állította, lengyel zsoldosok ellen harcolt Ukrajnában, és azt mondta, hogy maguk az ukránok „nem akarnak harcolni, és kényszerítik őket”.

Azt nem lehet pontosan felmérni, hogyan fogadják ezeket a változásokat a szülők és a tanárok. Bár utóbbiak esetében egyes források szerint azokat, akik nem voltak eléggé lelkesek, eltávolították. Az azonban nem ismert, hányan jártak így.

Ha a helyi közvélemény-kutatásoknak hinni lehet, azokból az látszik, hogy a legtöbb szülő pártolja ezt a hazafias kampányt, és csak elenyésző részük adott hangot ellenérzésének. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy egy felmérés szerint a szülők 79 százaléka támogatja, hogy a háborúról szóló videókat mutassanak be gyermekeiknek.

Rovatok