Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint totálisan új helyzet állt elő a migrációban

2023. szeptember 27., szerda 17:24

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.

Szijjártó Péter a közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) C5 formátumának külügyminiszteri tanácskozását követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Európai Unió napjainkban rendkívül súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe – közölte a tárca az MTI-vel.

A tárcavezető szerint földrajzi elhelyezkedése miatt Közép-Európa különösen érintett, ugyanis keletről a háború, míg délről a migráció okoz súlyos nehézségeket.

Nagyon bonyolult egyidejűleg kezelni két ilyen kihívást, főképp ha valaki semmifajta támogatást nem kap az EU-tól, mi több, még a neki járó forrásokat sem kapja meg

– jegyezte meg, a visszatartott EU-s pénzekre utalva.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Magyarország déli határán az utóbbi időben megerősödött a migrációs nyomás. Meglátása szerint „totálisan új helyzet állt elő azáltal, hogy az embercsempészek és/vagy a bevándorlók már fegyvereket használnak, magyar határőrökre lőnek automata fegyverekkel, ez a realitás, ez a helyzet a déli határon”.

A miniszter sérelmezte, hogy mindeközben egyes nyugat-európai politikusok ismét a menedékkérők elosztásának szükségességéről beszélnek, mert az ilyen nyilatkozatok ösztönzőleg hatnak a migrációra, növelik a nyomást az EU külső határain, illetve megerősítik az embercsempészek üzleti modelljét.

Rovatok