Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea kiutasítja az országba szökött amerikai katonát

2023. szeptember 27., szerda 13:45

Észak-Korea kiutasítja azt az amerikai közlegényt, aki júliusban illegálisan lépett be a kommunista országba – jelentette szerdán az észak-koreai KCNA hírügynökség. A katona még júliusban szökött át az országba, ahová a rasszizmus és a faji megkülönböztetés miatt menekült.

Július közepén az amerikai sajtóból derült ki, hogy egy amerikai katona, Travis King átlépte Észak- és Dél-Korea határát egy vezetett túra közben, amelyet a két országot elválasztó demilitarizált biztonsági területen tartottak. A határátlépés után az északiak őrizetbe vették, és évekbe telhet, mire a katonát elengedhetik Észak-Koreából – írja az MTI. 

A phenjani rezsim szócsövének számító KCNA nem tért ki a részletekre azzal kapcsolatban, mikor és hogyan hajtják végre a döntést.

A 23 éves Travis King július 18-án lépte át az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) határát. A KCNA közlése szerint a hatóságok befejezték a kihallgatását, amelynek során King elismerte, hogy illegálisan hatolt be Észak-Koreába, és ezt azzal indokolta, hogy

rossz érzéseket táplált az amerikai hadsereggel szemben az embertelen bánásmód és a faji megkülönböztetés miatt.

A szolgálati idejét letöltő King, aki a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint megtagadta a pénzbírság megfizetését azért, mert Szöulban megrongált egy rendőrautót, egy dél-koreai fogolytáborban töltött büntetés után már hazatérhetett volna az Egyesült Államokba, ahol azonban további „adminisztratív intézkedéssel” kellett volna szembenéznie. Ahelyett, hogy felszállt volna a repülőgépre, egy határ menti faluba látogató turistacsoporthoz csatlakozott, és a csoporttól elszakadva átkelt Észak-Koreába.

Rovatok