Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter kijelentései miatt bekérette a magyar nagykövetet a szlovák külügy

2023. szeptember 28., csütörtök 06:32

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Borsin és Gútán tett kijelentései kicsapták a biztosítékot a szlovák külügyminisztériumban, ezért bekérették Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét. Jaroslav Nad, a Demokraták alelnöke azt nehezményezte, hogy Magyarország durván beavatkozik a választási kampányba.

Jaroslav Nad, a Demokraták alelnöke felháborítónak nevezte, hogy Szijjártó Péter anélkül utazott Szlovákiába az előrehozott parlamenti választások előtt nem sokkal, hogy arról előzetesen egyeztetett volna a szlovák külügyminisztériummal.

A Demokraták értékeli a kiváló védelmi együttműködést Magyarországgal, a jószomszédi kapcsolatok megtartásához azonban szükségesnek tartja azt is, hogy a magyar kormány képviselői ne tegyenek olyan lépéseket, amelyekkel beavatkoznak a választási kampányba és Szlovákia belügyeibe

– hangsúlyozta Nad.

Szijjártó Borsiban és Gútán is elmondta, egy nappal látogatása előtt kapott egy SMS-t a szlovák külügyminisztertől, hogy „viselkedjen rendesen”. Ez a jelek szerint nem jött össze, ugyanis a Paraméter arról ír, hogy a szlovák külügy bekérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét. 

A külügyi tárca úgy véli, az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin

– közölte a minisztérium a TASR hírügynökséggel.

A tárca hozzátette, Szlovákia érdekelt a jószomszédi kapcsolatok kiépítésében Magyarországgal, arra szeretne építeni, ami a két országot összeköti, és a jövőbe tekint.

Szlovákiában 2023. szeptember 30-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat, miután a kormányzó jobboldali–liberális nagykoalíció szétesett. Északi szomszédunkban a voksolásnak több magyar vonatkozása is van. Egyrészt Szlovákia jelenlegi ügyvivő kormányának miniszterelnöke a magyar nemzetiségű Ódor Lajos, másrészt pedig a szlovákiai magyar politika három év után térne vissza Pozsonyba. A részletekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Rovatok