Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin rendkívüli alkalomból mondott beszédet az éjjel

2023. szeptember 30., szombat 08:26

Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédet mondott péntek éjjel, amelyben az orosz nép egységéről beszélt, és üdvözölte azon kelet-ukrajnai régiók lakóit, akik egy évvel ezelőtt „csatlakoztak” Oroszországhoz.

Oroszország egy évvel ezelőtt, 2022. szeptember 30-án nyilvánított sajátjának négy kelet-ukrajnai régiót (Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja) azt követően, hogy „népszavazásokat” tartottak ezeknek a területeknek azon részein, amelyeket az orosz hadsereg ellenőriz. A döntést a nemzetközi közösség nem ismerte el, és a nemzetközi jog szerint e régiók továbbra is Ukrajna részének számítanak.

Ennek ellenére az orosz elnök a napokban egy olyan törvényt is aláírt, amelyben állami ünnepnappá nyilvánították szeptember 30-át. Ezenkívül Vlagyimir Putyin korábban azt ígérte, hogy ezen alkalomból egy beszédet is intéz az orosz néphez.

Ezt a beszédet péntek éjjel meg is tartotta az orosz elnök, amit az orosz köztévé közvetített. A RIA Novosztyi szerint Putyin az orosz néphez szólt az új állami ünnep apropóján.

Kedves Orosz Állampolgárok, gratulálok nektek a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint a Zaporizzsjai és Herszoni régiók Oroszországgal való újraegyesítésének napja alkalmából

– idézték az orosz elnököt. 

„Közös jövőt” hoznak létre 

Putyin megköszönte az orosz nép „egységét és hazaszeretetét”, és azt üzente nekik, azáltal, hogy „a Donbászban és Novorosszijában élő honfitársaik” védelmében küzdenek, egyben „magáért Oroszországért, a szuverenitásért, a spirituális értékekért, az egységért és a győzelemért is harcolnak”.

Putyin hozzátette, hogy egy évvel ezelőtt „történelmi” eseményre került sor, mivel e régiók „több millió lakosa úgy döntött”, hogy csatlakozik Oroszországhoz. Megjegyezte azt is, hogy a kijevi kormányzat 2014 óta megfélemlítette e régiók lakosait, és meg akarta őket fosztani a jogaiktól,  „de semmi és senki sem tudja megtörni milliók akaratát, az igazságba vetett hitüket, és a történelmi igazságot” – fogalmazott.

Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy az Oroszországhoz való csatlakozással a helyi lakosok egy tudatos döntést hoztak, és bizonyították „bátorságukat, rendíthetetlenségüket”. Hozzátette továbbá, hogy a régiókban nemrég tartott általános választások is fontosak voltak ahhoz, hogy megerősítsék a területek betagozódását Oroszországba. 

Beszélt arról is, hogy szerinte a csatlakozás után gazdasági-társadalmi szempontból fejleszteni kell ezeket a területeket. Mint mondta, most egész Oroszország ezeket a régiókat támogatja, és ezáltal „egy közös jövőt” hoznak létre.

Hamarosan elutazhat Oroszországból 

A RIA Novosztyi arról is beszámolt, hogy Kirgizisztán miniszterelnöke, Akilbek Japarov azt mondta, már készülnek arra, hogy október 12-én Vlagyimir Putyin az országukba látogat. Ennek apropóját az adja, hogy egy nappal később, október 13-án lesz a Független Országok Közössége (FÁK) államfőinek találkozója Kirgizisztánban. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szombaton is percről percre közvetítjük, ide kattintva olvashatja el a legfontosabb híreket.

Rovatok