Index Vakbarát Hírportál

Tovább gyűrűzik a „hamburgeres videó” miatti botrány Ausztriában

2023. október 1., vasárnap 18:20

Egyre bizarrabbá válik a vita arról a videóról, amelyen a szövetségi kancellár párttisztviselők előtt bírálta a gyermekszegénységet és a részmunkaidős foglalkoztatást. Most Herbert Kickl, az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) vezetője kérte számon az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét – és rögtön egy tevéhez hasonlította őt.

Az úgynevezett „hamburgeres videó” továbbra is forrongó indulatokat vált ki Ausztriában. Még a kis koalíciós partner soraiban is megdöbbenést váltottak ki Karl Nehammer osztrák kancellár kijelentései. Nehammerről egy olyan felvétel került elő, melyen azt hangoztatja, hogy azoknak a családoknak, akiknek alacsony a jövedelmük, a McDonald’sban kellene enniük.

Vasárnap aztán Kickl a kancellárral foglalkozott a stájerországi Hartbergben tartott reggeli sörözésen: a videót idézte bizonyítékként arra, hogy szerinte miért van sürgős szükség rendszerszintű változásra az osztrák politikai palettán.

Ausztriának népi kancellárra van szüksége, aki a népért van, nem pedig Nehammer kancellárra, aki valószínűleg azt hiszi, hogy a Chancellor angol fordítása Burger King

– mondta.

Kickl ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ők meghallgatják az aggodalmakat és az igényeket, mert pontosan erre van szükség az országban. A pártnak saját pártjával kapcsolatban is volt bejelentenivalója: Harald Vilimsky volt főtitkár ismét a Szabadságpárt csúcsjelöltje lesz az európai parlamenti választásokon. 

A megtámadott Néppárt eközben a krone.at-nak adott nyilatkozatában felháborodásának adott hangot az FPÖ vezetője miatt. A kancellárt szerintük „a lehető legrosszabb módon” rágalmazták. Mindennek semmi köze a komoly politikához. Ezt arra értette, hogy korábban a hírek szerint egy eseményen vizezett sört ihatott a kancellár. Erre Kickl egy tevéhez hasonlította a tartomány vezetőjét.

Ha az a kancellár legnagyobb teljesítménye, hogy egy pohár vizet megiszik sörhabbal a tetején, akkor bármelyik teve lehet kancellár

– viccelődött Kickl.

Azonban ennél keményebb választ kapott Kickl.

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy az FPÖ egyre inkább radikalizálódik: az identitáriusokhoz való közelségétől kezdve az FPÖ prominens tagjainak tálib látogatásáig. Kickl újra és újra bebizonyítja, hogy ő egy biztonságpolitikai szellemjáró

– fogalmazott Christian Stocker, az ÖVP főtitkára.

Rovatok